Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bomb exploderade i Maldiverna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-29

12 turister skadade

En hemmagjord bomb skadade tolv turister på Maldiverna i Indiska oceanen på lördagen, meddelar ministern för turism Mahamood Shougee.

Ingen person uppges ha fått livshotande skador.

Bomben exploderade i Sultanparken i huvudstaden Malé. Den var placerad vid ingången till parken, dit alla turistgrupper far, och nära en moské.

Av de skadade var två britter, två japaner och åtta kineser. Ingen sägs var livshotande skadad, skriver TT.

Ingen person från Sverige uppges ha skadats.

Maldiverna har varje år besök av ungefär en halv miljon turister. De besöker relativt sällan huvudstaden. I stället håller de till på någon av öarna.

Första terrorattacken

Enligt nyhetsbyrån AP var det här första gången turistön drabbades av en terrorattack.

– Vi har aldrig råkat ut för något liknande. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade eftersom turismen är vårt levebröd, säger Mohamed Shareef, talesperson för regeringen i landet.

Det finns dock politiska spänningar bland ögruppens 330000 invånare. Statsmakten har ingripit mot oppositionella och det har förekommit kravaller, även om det var några år sedan.

Inkomsterna från turismen står för en tredjedel av Maldivernas ekonomi. De största svenska charterbolagen har inga resor till Maldiverna. Men enligt Vings pressjour kan enskilda personer ha flugit dit reguljärt via systerbolaget Globetrotter.

Spikbomb

Enligt lokala medier utlöstes explosionen med hjälp av en mobiltelefon och var konstruerad genom att motorn till ett tvättmaskin fästs vid en gascylinder. Vid explosionen skall spikar ha spritts i parken.