Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Flyktingar från Ukraina kan bli folkbokförda

TT

Publicerad 2024-06-14

De som fick sitt första uppehållstillstånd med tillfälligt skydd under första halvåret 2022 har nu möjlighet att bli folkbokförda. Arkivbild.

Personer som har flyttat till Sverige från Ukraina och fått uppehållstillstånd under EU:s massflyktsdirektiv kan nu göra en anmälan om flytt till Sverige och bli folkbokförda.

Enligt ett beslut i Europeiska unionens råd har det tillfälliga skyddet förlängts ytterligare ett år, till den 4 mars 2026.

Enligt Skatteverket gäller möjligheten att bli folkbokförd i Sverige främst de personer som fick sitt första uppehållstillstånd med tillfälligt skydd under första halvåret 2022.

Den som uppfyller kraven för att folkbokföras ska göra en anmälan till Skatteverket om inflyttning och behöver även boka tid för ett personligt besök för identitetskontroll.

”Skatteverket prövar varje anmälan individuellt för att bedöma om personen uppfyller kraven för att bli folkbokförd. När en person folkbokförs för första gången innebär det även att personens identitet blir fastställd i Sverige”, säger Sandra Hedberg, rättslig expert på Skatteverket i pressmeddelande.

Skatteverket ska ta in extra resurser för arbetet men bedömer ändå att handläggningstiden för anmälningarna kommer att bli längre än vanligt under en övergångsperiod.

Följ ämnen i artikeln