KD vill se EU-samarbete mot äldrebedrägerier

TT

Publicerad 2024-06-07

Kristdemokraterna vill se EU-gemensamma lösningar för att bekämpa äldrebedrägerier, bland annat med gemensam standard för betalningar och bättre polissamarbeten.

– Sju av tio kriminella är verksamma i fler än tre EU-länder samtidigt, säger partiledaren Ebba Busch.

Efter SVT:s ”Uppdrag gransknings” avslöjande i vintras om hur svenska pensionärer blir lurade över telefon från Marbella har regeringen krävt att Sveriges banker tar fram åtgärder för att minska bedrägerierna.

Sedan dess har flera storbanker bland annat infört tidsfördröjda betalningar.

Hårt mot hårt

Nu vill KD som en del i sitt EU-valmanifest se fler åtgärder på EU-nivå, som exempelvis en europeisk standard för beloppsgränser och tidsfördröjning av vissa transaktioner.

– Kriminella bedrar äldre på ett oerhört hänsynslöst sätt. Vi pratar mycket om narkotikaförsäljningens verkningar, men bedrägerierna är nu ett lika stort problem och här behöver EU sätta hårt mot hårt, säger Ebba Busch.

Hon vill även se ett system för näringsförbud som gäller i hela Europa.

– Har man blivit belagd med näringsförbud i Sverige så ska man inte kunna flytta verksamheten till Spanien. Det förbudet ska gälla i hela EU.

Stärkt samarbete

För att komma åt de bedrägerier som sker över nationsgränser vill Kristdemokraterna stärka det mellanstatliga polis- och åklagarsamarbetet.

– Jag vet att partier lagt fram förslag på en gemensam polismyndighet, men vi tror att det blir för tungrott. Vi vill hellre omprioritera mer resurser ur EU-budgeten till Europol och Eurojust så att fler åklagare kan placeras där och därigenom stärka samarbetet mellan Europas poliskårer, säger Ebba Busch.

Följ ämnen i artikeln