Macron: "Inbördeskrig" om ytterpartierna vinner

TT

Publicerad 2024-06-24 22.02

Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild från i torsdags.

Frankrike kan stå inför ett inbördeskrig om extremhögern eller den yttersta vänstern får stora framgångar i sommarens parlamentsval.

Det spår president Emmanuel Macron.

En hårt pressad president uppmanades i helgen att avgå eftersom hans eget parti av allt att döma går mot ett svidande nederlag i parlamentsvalet.

På måndagen varnade han fransmännen för alternativet till Macrons mittenalternativ är ”inbördeskrig”.

Extremhögerns svar på svåra frågor skapar med Macrons ord osäkerhet, splittrar folket ”och leder till inbördeskrig”. Extremvänstern å sin sida driver en antiliberal politik som också leder till konflikt, säger han i podcasten ”Génération do it yourself”.

– När vi är trötta på allt, när vardagen är hård, kan vi frestas av ytterligheter som har snabbare lösningar. Men lösningen kommer aldrig att ligga i att avvisa den andre, säger han.

Kvar till 2027

Svaret från ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) kom snabbt. Partiledaren Jordan Bardella sade enligt AFP till mediebolaget M6:

– Republikens president ska inte uttala sig så. Jag vill återställa säkerheten för hela det franska folket.

Helgens maning att avgå kom från Marine Le Pen, RN:s portalfigur. Macrons svar till det franska folket kom då snabbt:

”Ni kan lita på mig som er president fram till maj 2027 (när nästa val hålls)”, skrev han i ett öppet brev där han även lovade ”förändringar”.

Litar på folket

Macron, som oväntat utlyste valet efter EU-valet i början av juni, försvarar i podcasten sitt beslut, trots minst sagt sviktande siffror i opinionsundersökningar.

– Jag vet att många är arga på mig. Men jag gjorde det därför att det inte finns något som är större och mer rättvist i en demokrati än att lita på folket.

På tisdagen möter Bardella premiärminister Gabriel Attal – partikamrat till Macron – i en tv-debatt.