Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Harris: Trump "vanhelgade" militärkyrkogård

TT-AP-AFP

Publicerad 03.14

Donald Trump. Bilden är tagen 30 augusti.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump ”vanhelgade” genom sitt agerande en militärkyrkogård tidigare i veckan.

Det anser hans rival Kamala Harris.

”Låt mig vara tydlig: den förre presidenten vanhelgade helig mark i syfte att plocka politiska poäng”, skriver hon i ett inlägg på X.

Den uppmärksammade händelsen utspelade sig 26 augusti när Trump och hans medarbetare besökte militärkyrkogården i Arlington i Virginia, dit man bjudits in av anhöriga till soldater som dödades i samband med att USA drog sig tillbaka från Afghanistan 2021.

Ex-presidentens stab ska ha förvarnats om att politiskt kampanjande inte är tillåtet på platsen. Trots detta både fotade och filmade man, på ett foto från platsen syns en leende Trump som gör tummen upp till kameran där han står tillsammans med anhöriga till en stupad soldat.

Knuffades åt sidan

När en anställd vid kyrkogården påpekade att tilltaget var förbjudet ska denna ha blivit knuffad. I torsdags publicerade USA:s militär ett uttalande där man bekräftade att en kyrkogårdsanställd ”bryskt knuffats åt sidan” efter att ha sagt till Trumps medarbetare att sluta filma.

Trumpkampanjen, som hävdar att man tilldelats specialtillstånd, har tillbakavisat anklagelserna med att beskriva den anställda som en ”föraktlig” individ med psykiska problem. I uttalandet från militären säger man i stället att personen i fråga ”agerat professionellt” och kallar incidenten för ”olycklig”.

Kritiserar Biden och Harris

”Om det finns en sak som vi amerikaner alla kan enas om så är det att våra veteraner, tjänstgörande soldater och deras familjer ska hedras, aldrig nedvärderas, och i alla lägen behandlas med den största respekt och tacksamhet”, skriver Harris i sitt X-inlägg.

Trump har vid upprepade tillfällen riktat kritik mot president Joe Biden och Kamala Harris för deras hantering av tillbakadragandet från Afghanistan och hävdat att han själv skulle ha skött det på ett bättre sätt.

ANNONS