Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Semestern behöver inte vara perfekt"

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-07-09

Planera varje dag på semestern eller ta den som det kommer?

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till hur man ska tillbringa ledigheten, säger psykologen Louise Lind.

– Man ska fundera på om den här viljan att maximera semestern gör att man faktiskt kan njuta också.

Fyra av tio tjänstemän uppger att de förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern, enligt en undersökning från Unionen.

– Det finns en del forskning som indikerar att det inte alltid är dåligt att gå in och ta ett möte på semestern. Men det behöver finnas faktorer som flexibilitet för att det inte ska bli en belastning. Det måste alltid vara helt frivilligt att gå in och jobba, säger Louise Lind, psykolog samt forsknings- och utvecklingsansvarig på Mindler.

Gott exempel

Undersökningen visar också att chefers agerande har stor betydelse.

– Som chef bör man föregå med gott exempel som hjälper medarbetare att fatta kloka val. Det är viktigt att om man som chef säger åt sina medarbetare att vara lediga och ta tiden till återhämtning, att man inte själv gör tvärtemot.

I fjol släppte Försäkringskassan sin lägesrapport som visar att stressrelaterade sjukskrivningar ökar.

Louise Lind menar att återhämtning behövs hela året och inte bara under semestern.

– Vår kropp är inte gjord för att stressa i elva månader och sedan återhämta sig i en månad. Vår kropp är gjord för att anstränga sig och vila om vartannat.

Utvärdera semestern

Enligt semesterlagen har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester, men somliga delar upp den. Louise Lind tror att det kan bli svårt att varva ner när ledigheten väl kommer om tiden före semestern är stressig.

– Då kommer första veckan egentligen bara handla om att försöka få hjärnan att börja koppla ner lite grann. Då är det säkert bra med sammanhängande semester. Men det är svårt att säga att alla borde ha det.

Att våga sätta sig själv i första hand och göra det man själv mår bäst av är enligt Louise Lind en bra metod för att motverka att det blir för mycket under semestern.

– Om man känner att semester är den enda chansen man har på hela året att komma ner i varv kan det vara en signal om att man har brist på återhämtning. Det går inte att säga ”såhär ska du tillbringa din semester” men det jag kan skicka med är att det kommer fler semestrar. Utvärdera den här semestern så har du en liten fingervisning till nästa sommar.