Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Så skulle svenskarna rösta om det var val i dag

L gör sitt sämsta resultat någonsin i SCB:s mätning

Publicerad 2021-06-02

Liberalerna får bara 2,5 procent av väljarstödet och skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag. Även Miljöpartiet hänger löst.

Det visar SCB:s stora undersökning som presenteras i dag.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna går starkt framåt.

Lena Mellin kommenterar nya opinionssiffrornaLena Mellin kommenterar nya opinionssiffrorna

I dag presenterar SCB, Statistiska centralbyrån, sin partisympatiundersökning som visar hur svenska folket skulle rösta om det var val i dag.

För Liberalerna, vars siffror var nattsvarta i november 2020 med 3 procent av väljarstödet, ser det inte alls bättre ut i den senaste mätningen. Nu får de bara 2,5 procent av rösterna, vilket är en bra bit under riksdagsspärren på 4 procent.

De gör sitt sämsta resultat sedan mätningarna inleddes 1972 och resultatet kallas för en . Det trots att partiledare Nyamko Sabuni nu gett besked om regeringsfrågan och sagt att partiet vill sätta sig i en högerkonservativ regering med stöd av SD.

”Är ingen quick fix”

Statsvetare har kallat resultatet för en katastrof. Karin Nelsson, vd för Demoskop, konstaterar i Aftonbladet TV att Liberalerna inte får någon utdelning för sitt val av regering.

Partisekreteraren Juno Blom (L) menar att man inte väntat sig något lyft.

– Det är klart att det alltid är tråkigt att kommentera den här typen av siffror, men vi har aldrig varit naiva och tänkt att det vägval vi gjorde skulle vara en quick fix, säger hon.

– Vi förlorade hälften av vårt stöd när vi gick in i januarisamarbetet. Nu har vi lagt förutsättningarna för att börja bygga upp förtroendet som gått förlorat.

Känner ni er inte oroade för att ni har gjort fel vägval när ni inte belönas av väljarna för det?

– Det är viktigt att se att det finns en politisk realitet. Vi vill ha en ny borgerlig regering och vara en liberal röst i den. Vi tror att vi kommer till vår rätt i ett sådant sammanhang där vi är högerns vänster.

Men är ni oroade nu för att det var fel vägval att göra?

– Vi hade en lång process för att landa i beslutet och en bred majoritet för det. Våra siffror kommer inte ändra sig över en natt.

Juno Blom hoppas att vägvalet i regeringsfrågan nu ska göra att partiet kan prata mer sakpolitik.

– Vi har haft politiska viktiga förslag men jag har inte fått prata om de frågor som är allra viktigast. Det har varit mycket vägvalsfrågor som väljare är helt ointresserade av. När folk sitter runt ett köksbord och pratar är det andra saker de pratar om, säger hon.

Centerpartiet ökar mest

Centerpartiet kan glädjas åt dagens siffror. Partiet ökar 1,9 procentenheter och landar på 9,5 procent.

Även Sverigedemokraterna går starkt framåt i mätningen och ökar sitt väljarstöd med 1,3 procentenheter. SD skulle få 18,9 procent av rösterna om det var val i dag.

– För både Centerpartiet och Sverigedemokraterna är det statistiskt säkerställda ökningar såväl jämfört med den senaste mätningen som med riksdagsvalet 2018, säger Amanda Hansson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

S fortsätter att tappa

Socialdemokraterna fortsätter att falla i opinionen och tappar 1,2 procentenheter, från 29,4 procent till 28,2. Om det var val i dag skulle partiet fortfarande bli största parti.

Kristdemokraterna tappar 0,9 procentenheter och ligger nu på 4,5 procent, nära riksdagsspärren.

Moderaterna ökar något i mätningen för fjärde gången i rad, men bara marginellt med 0,3 procentenheter, vilket är en för liten förändring för att vara statistik säkerställd. Men Gunnar Strömmer, partisekreterare för M, är positiv och pekar på att partiet haft en stadig uppgång de senaste fyra mätningarna.

Att L faller ur riksdagen i mätningen är inte oroande, enligt honom.

– Hade detta varit i ingången av september 2022 så hade det varit det. Men det är trots allt långt kvar till valet, säger Strömmer till TT.

Miljöpartiet får 3,8 procent i mätningen, vilket innebär att de inte klarar riksdagsspärren. Dock är förändringen på 0,4 procentenheter för liten för att vara statistisk säkerställd.

Även Vänsterpartiet backar något, med 0,4 procentenheter, och hamnar på 8,9 procent. Inte heller för dem är förändringen statistiskt säkerställd.