Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Utpekade kommuner svarar på kritiken

Publicerad 2019-12-19

Att Stockholmskommuner skulle ägna sig åt social dumpning i Kramfors nekar utpekade till.

I stället hänvisar de till bostadsbrist och en snäv tolkning av bosättningslagen.

Österåker, Sigtuna och Solna svarar på kritiken från norr.

– Beskrivningen att det är vi som skickar någon någonstans köper jag inte, säger Lars Rådén (M), kommunalråd med ansvar för arbete och integration i Solna, till TT.

Han hänvisar till att Solna tagit emot över 900 flyktingar sen flyktingkrisen 2016 – varav tre familjer enligt honom flyttat till Kramfors.

– Det här är människor som har rätt att bosätta sig vart de vill men också har ett eget ansvar för att hitta egen bostad i Sverige.

Erbjuds "frivilligt stöd"

En del kommuner – men inte alla – har erbjudit nyanlända enligt bosättningslagen permanenta bostäder. I andra kommuner tolkar man åtagandet om tak över huvud snävare.

Då kan det i stället handla om tillfälliga kontrakt, som sägs upp när den så kallade etableringstiden på två år löpt ut.

Nyanlända i Solna erbjuds inför det rådgivning för att därefter hitta bostad.

– Ett frivilligt stöd man erbjuds om man har svårt att hitta bostad, säger Lars Rådén.

Sigtuna kommun är inne på samma typ av stöd. Och en del bostadssökande blir tvungna att leta utanför Sigtuna när det är dags att lämna tillfälliga etableringsbostäder, förklarar Mattias Askerson (M) som är utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande.

– Bostadssituationen i Stockholmsregionen är ju ansträngd. Så också i Sigtuna, så sökljuset sker ju även utanför kommunens gränser, säger han till TT.

En del lyckas hitta bostad i kommunen. Andra kan bli tvungna att flytta.

– Det är ju klart att en bostadsmarknad som ser ut som den gör, gör att man ibland kan behöva ta beslut i att skriva på kontrakt för boenden som inte ligger just där man vill. Men så ser också verkligheten ut för många andra.

Sökområde: Hela landet

Tirhas Ghide, ensamstånde tvåbarnsmor som känner sig förflyttad från Österåker kommun till Kramfors, är ingenting Österåkers kommunalråd Michaela Fletcher (M) kan kommentera.

Hon har heller aldrig hört talas om Tirhas, eller att kommunen skulle ägna sig åt det kritikerna kallar social dumpning.

– Det är ju ingenting vi använder oss av i Österåker kommun. Från det att man som nyanländ kommer till Österåker så får man reda på första dagen att man har gratis bostad i två år. Från dag ett så ska man söka sig bostäder, i egentligen sökområde hela landet.

Efter två år så ska man ha hittat sin egen bostad, säger hon.

– Och det får man ju hjälp med.

Solnas Lars Rådén (M) börjar surna till. Han tycker att just Kramforsdiskussionen rörande social dumpning "blivit väldigt tråkig".

– Jag blir lite provocerad också av hur man håller på däruppe och uttrycker sig, säger han till TT och fortsätter:

– Socialdemokraterna har kört Kramfors i botten med stora budgetunderskott, och nu har man en diskussion däruppe där man ska leta efter en syndabock. Den hittar man inte i Solna!