Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Expert: USA sviker kurderna i norra Syrien

Publicerad 2019-10-07

Amerikanska militärfordon färdas på en väg i nordöstra Syrien. Bilden kommer från kurdiska nyhetsbyrån Anha.

Turkiet är redo att gå in i norra Syrien. USA kliver åt sidan.

Beslutet beskrivs som en politisk vändning, ett svek mot kurderna – och en öppning för IS att slå tillbaka.

– Det sänder också signaler till andra USA-allierade att USA kan lämna när som helst, säger analytikern Aras Lindh till TT.

Vita husets besked slog ned som en bomb. USA kommer visserligen inte att stötta eller delta i en turkisk insats mot kurdiskledda SDF-milisen i nordöstra Syrien, som under flera år varit allierade med USA i kampen mot IS. Men när Turkiet nu säger sig vara redo att slå till drar USA tillbaka sina styrkor.

– Det innebär i praktiken att Turkiet får grönt ljus att inleda en militär operation mot det kurdiska självstyret i norra Syrien, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, till TT.

"Politiskt svek"

USA har tidigare motsatt sig en insats i SDF-kontrollerade områden och att USA nu lämnar SDF-milisen åt sitt öde är en stor vändning och ett "hugg i ryggen", enligt en talesperson för SDF.

– Det är absolut ett politiskt svek mot SDF. SDF har gått in med en oerhörd insats och har arbetat nära USA, säger Lindh.

Han pekar på att USA tidigare fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner som nu lämnas utan stöd när USA drar sig tillbaka från området. SDF och den självstyrande regionen i nordöstra Syrien har också konsekvent stängts ute från alla fredsförhandlingar och diplomatiska försök att hitta en varaktig fred i Syrien, men ställs i stället nu inför en ny konflikt.

– Det sänder också signaler till andra USA-allierade att USA kan lämna när som helst även om det leder till förödande konsekvenser.

Aron Lund, Syrienkännare och gästforskare vid fredsforskningsinstitutet Sipri i Solna, tror att även många inom amerikanska kongressen och Pentagon delar kurdernas syn på ett amerikanskt svek.

"Från turkiskt håll ser man det ju som att USA i stället har svikit den gamla amerikansk-turkiska alliansen genom att stödja Turkietfientliga kurdiska grupper", skriver Aron Lund i ett mejl till TT.

"Som jag uppfattat det finns det en ganska stor grupp inom den amerikanska administrationen som tror det är oundvikligt att lämna området förr eller senare – inte minst för att Trump har klargjort att han vill det – men som ändå är förbittrad över formerna", fortsätter han.

Sovande IS-celler

Amerikanska styrkor uppges redan ha börjat lämna området och såväl SDF, som säger att de ska försvara sig mot angreppet, som Aras Lindh varnar för att det kan ge terrororganisationen IS en möjlighet att slå tillbaka.

– Om det blir fullskaligt krig mellan kurdiska styrkor och Turkiet så finns det säkert olika intressen som drar nytta av det kaos som kan uppstå i en sådan miljö, säger Aras Lindh och fortsätter:

– IS har säkert sovande celler och jag ser framför mig ett scenario där man kommer försöka dra nytta av ett kaos och kanske rent av försöker frita tillfångatagna.

Orealistisk plan

Erdogan och USA:s president Donald Trump planerar att träffas i november och fortsätta diskutera insatsen, vilket tyder på att Erdogans offensiv kan komma att dröja, enligt Aron Lund.

Att Turkiet skulle genomföra de planer som presenterats på att ta kontroll över hela norra Syrien är dock mindre troligt.

"Det är inte realistiskt, i alla fall inte just nu. Man vill inte binda den egna armén i området på lång sikt och de rebellgrupper man vill använda som kanonmat är i hög grad redan upptagna i Idlib och nordvästra Syrien", säger Aron Lund.