Theo trycktes ner av väktare: ”Rasismen är också en pandemi”
Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-06-06
Theo Tamim, 20, fick ingen luft, när flera ordningsvakter pressade sina knän mot hans rygg. Filmen på George Floyds död ger honom flashbacks.
– Jag vet hur det är att undra om det är ens sista sekunder i livet, säger han.
Han var på väg ner i tunnelbanan vid T-centralen i Stockholm när han såg ett kamerateam med ordningsvakter vid spärrarna. Theo Tamim gick fram och sa att han inte ville bli filmad.
– Jag var inte hotfull på något sätt. Jag vet att jag måste vara lugn, för som svart kille riskerar jag annars att åka på våld. Min mamma har uppfostrat mig så.
Försökte få luft
Han tänker ofta på händelsen som inträffade för ett och ett halvt år sen, då flera ordningsvakter plötsligt rusade fram. Theo Tamim uppfattade att de var fem-sex stycken och föll till marken, kände vakternas knän pressa ner i ryggen. Hårda föremål, kanske handklovar, drogs mot ryggraden, som för att orsaka maximal smärta.
– Jag försöker få luft, tittar upp för att se om någon stannar, eller filmar. Det var den största chocken, inte att bli överfallen, utan att alla bara gick förbi, säger Theo Tamim.
I journalen från Närakuten i Sollentuna, som Aftonbladet tagit del av, skriver läkaren att Theo hade en skada på en ryggkota i brösthöjd, och att man inte kan utesluta att han blivit nedtryckt på det viset som han vittnar om.
Minnesbilderna kom tillbaka när klippet på hur George Floyd dödsmisshandlas spreds över världen. För Theo Tamim var det självklart att gå på Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i veckan.
– Det är klar man får ta hänsyn till corona och smittspridningen, men jag tror inte folk har tålamod. Vi har inte tid att förlora fler svarta liv, jag tror att det var därför det var så många som kom igår, säger han.
– Jag kom dit med mask och såg till att hålla så mycket avstånd som möjligt, men jag tvekade inte en sekund att gå dit. Rasismen är också en pandemi som dödar svarta människor varje dag, det är lika viktigt att bekämpa som corona.
Ärendet lades ner
Theo Tamim och hans mamma polisanmälde misshandeln och fick hjälp av juristen Azar Nikbakht. Men efter tre månader meddelade SL och vaktbolaget att filmerna raderats. Åklagaren lade ned ärendet i brist på bevis.
– Jag minns att det Theo berättade för mig gjorde att vi åtminstone ville försöka skaffa fler bevis. Han hade skadat sig till exempel, säger Azar Nikbakht, idag biträdande jurist vid Kallus advokatbyrå.
Precis som i många andra fall gjorde väktarna en motanmälan, som även den lades ned. Enligt Azar Nikbakht är det ofta mycket svårt för enskilda medborgare som anmäler att de har utsatts för övervåld att få rätt mot väktare och poliser, som har stort förtroende inför myndigheterna. Det krävs inte så mycket för att begå våldsamt motstånd, till exempel att man kränger med kroppen.
– Man stöter på sådana här fall med jämna mellanrum. Jag tror definitivt att det finns en ”ras-aspekt”, som i USA. Man misstänkliggör och tar i med hårdhandskarna på ett helt annat sätt ner det rör till exempel en svart person, säger Azar Nikbakht.
Kritiker till Black lives matter i Sverige har påpekat att man inte kan jämföra situationen här, med polisvåldet i USA. Theo Tamim menar att man måste se det som ett globalt problem.
– Jag tror också att det är vanligare att man tar upp kameran reflexmässigt i USA när sånt här händer, för där har man en lång historia av polisbrutalitet, säger Theo Tamim.
Han tror mörkertalet för de som utsätts för våld av svenska ordningsmakten är stort, och konstaterar att vittnesmålen ofta påminner om varandra.
– Väktare och poliser är ofta vita män som vet att de nästan aldrig åker dit när de missbrukar sin makt, därför fortsätter de.
PODD Protesterna i USA och George Floyds död
Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.