Skärpt ton om resor i kollektivtrafik

TT

Publicerad 2020-06-11

Folkhälsomyndigheten skärper tonen om resandet i kollektivtrafiken. Svenskarna uppmanas att undvika resor där det inte går att boka plats, till exempel med tunnelbana eller buss.

Ytterligare 19 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 4 814 personer.

Dessutom har 1 474 nya fall av smitta konstaterats. Det är det högsta antalet nyanmälda fall under ett dygn hittills och beror på att provtagningen inom primärvården har ökat.

Sedan utbrottet startade har totalt 48 288 personer bekräftats smittade i Sverige, visar de senaste siffrorna.

"Ingen fortsatt minskning"

2 244 personer har fått eller får intensivvård.

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vårdas 569 personer i intensivvård med respirator varav 281 med covid-19.

Från mitten av april har antalet intensivvårdsfall gått ner avsevärt, för att i juni plattas ut, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det är ingen fortsatt minskning, säger hon på torsdagens pressträff.

Ändrar föreskrifter

Folkhälsomyndigheten ändrar nu sina föreskrifter och allmänna råd som preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor.

I stället för att åka med kollektivtrafik ska svenskarna i stället i första hand gå, cykla eller använda andra färdmedel. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Sådana resor som det inte går att boka plats på bör undvikas, till exempel tunnelbana, stadsbussar eller spårvagnar.

De nya allmänna råden träder i kraft den 13 juni. Ytterligare nya allmänna råd och riktlinjer är inte aktuella just nu.

– Vi hoppas att det ska räcka med att alla tar sitt ansvar, både enskilda och verksamheterna, säger Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten.

Från flera länder

Folkhälsomyndigheten har kartlagt arvsmassan hos viruset bland människor som har varit utomlands. Tre genetiska grupper har identifierats bland resenärer från ett antal europeiska länder och USA redan i slutet av februari och början av mars.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det troligt att smittan kom in i Sverige från flera olika länder, inte bara Italien och Österrike, och att smittan spreds i de länderna tidigare än vad som har rapporterats.

"Vår slutsats är att smittskydden i regionerna genom isolering och smittspårning i hög utsträckning hindrade smittan från Italien att få fäste i Sverige. I stället kom smittan in i landet från en rad olika länder eftersom pandemin då redan var ett faktum", säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndighetens hemsida.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln