Trump inleder valspurt tre år efter attacken

TT-AP

Publicerad 2024-01-06

Donald Trump möter väljare vid årets första valmöte i delstaten Iowa på fredagen.

USA:s förre president Donald Trump uppmärksammade inte treårsdagen för stormningen av Kapitolium vid årets första valmöte i Iowa, den första delstaten att nominera en republikansk presidentkandidat.

Han uttryckte däremot stöd för de som stormade kongressbyggnaden.

– Om tio dagar kommer folket i den här staten att lägga den viktigaste rösten i hela sina liv, sade Trump vid valmötet i Iowa, den första delstaten att gå till primärval.

Lördagen markerar treårsdagen för stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium. Men Trump drog sig från att lägga uppmärksamhet vid årsdagen när han mötte väljare på fredagen.

Han uttryckte däremot sitt stöd för de som dömts för att ha deltagit i attacken och i dag avtjänar sina straff i fängelse.

”Gisslan”

Trump beskrev dem som ”gisslan” och förklarade att behandlingen av dem kommer att bli ihågkommet som ”en av de sorgligaste sakerna i vårt lands historia”.

Om och om igen upprepade Trump att valet 2020 stals från honom, samma felaktiga påståenden om valfusk som motiverade den arga folkmassan att storma USA:s kongress den 6 januari 2021.

President Joe Biden ser ut att göra händelsen till en central del av sin återvalskampanj. Tidigare under fredagskvällen gick han till hårt angrepp mot Trump i ett valtal i Pennsylvania.

– Den dagen förlorade vi nästan Amerika, sade Biden och hänvisade till stormningen av Kapitolium.

– Är demokratin fortfarande helig för Amerika, frågade Biden retoriskt och fortsatte sedan med direkta angrepp mot Trump i över en halvtimme.

Attackerade Biden

Trump å sin tur svingade tillbaka och vädjade till sina anhängare att rädda USA från president Biden.

– Joe Bidens meritlista är en obruten strimma av svaghet, inkompetens, korruption och misslyckande, sade han.

De republikanska primärvalen – processen där partiet enas bakom en presidentkandidat – inleds i Iowa den 15 januari.

Trump håller ytterligare kampanjmöten i delstaten under lördagen.