Advokaterna: ”Hon har generalfel”

Publicerad 2011-06-12

Toppadvokater anklagar Advokatsamfundets generalsekreterare för att vara okunnig

Kända advokater går till hårt angrepp mot Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg – för att hon ska ha tagit kungens parti gentemot tidigare dömda personer.

– Den som säger så här har inga begrepp om vad som sker i en domstol eller i samhället, säger advokaten Peter Althin.

Striden mellan kända toppadvokater och Advokatsamfundets styrelse har trappats upp.

Detta har hänt:

1) Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, tillika bekant till kungen, har tagit kungen i försvar och sagt att de kriminella som påstår sig ha känslig information om honom har fått för stor plats i medierna.

2) 15 advokater, bland annat Claes Borgström, har kritiserat detta i ett brev som inkom till Advokatsamfundets styrelse i onsdags. De har krävt att Rambergs fortsatta tjänst ska ifrågasättas.

3) På ett styrelsemöte i torsdags beslutade Advokatsamfundet att inte gå vidare med frågan. I fredags meddelade Ramberg att hon inte kommer publicera advokaternas brev på samfundets hemsida, trots att Borgström skriftligen krävt detta.

"Tokig och okunnig"

Kändisadvokaten Peter Althin ställer sig nu bakom kritiken mot Ramberg.

– Vi har fri bevisprövning i svenska domstolar och ska bedöma från fall till fall vad som är rimligt eller inte. Hennes utgångspunkt är fullkomligt tokig och okunnig.

Han fortsätter:

– Hon har generalfel. Hon skickar signaler om att hon inte känner till någonting om rättsprocessen och det är fullkomligt oacceptabelt. Bara för att kungen säger något behöver det inte vara sant, och bara för att en tidigare dömd säger något behöver det inte vara lögn.

Althin anser att det inte är upp till Ramberg att avgöra vilka personer som ska granskas och ifrågasättas.

– Jag vill gärna att hon backar från sitt uttalande. Om hon i sin iver att ställa sig bakom kungen anser sig ha ett gott syfte så är det en sak, men hon kan inte göra detta som representant för Advokatsamfundet, säger han.

Anklagas för att tysta kritiken

Advokat Claes Borgström skrev i fredags ett mejl till Anne Ramberg där han bad henne att publicera brevet, som innehåller kritik mot henne, på Advokatsamfundets hemsida.

"Ditt önskemål kommer inte att tillgodoses", svarade Ramberg samma dag, enligt Borgström.

Ett felaktigt beslut, säger Althin:

– Det är klart att man ska publicera skrivelsen och ha en öppen debatt, vi lever i en demokrati.

Borgström vill att brevet ska läggas ut på hemsidan för att landets advokater själva ska kunna ta del av informationen och bilda sig en egen uppfattning om innehållet. 

– Det finns många advokater som ringer upp mig och vill veta mera om vad som har hänt. Men generalsekreteraren blockerar informationen, det är ett maktspråk. Hon uppvisar en fullkomlig arrogans, säger Claes Borgström.

Ramberg: "Vi publicerar inte"

Anne Ramberg förstår inte kritiken.

– Det här var ett brev som inkom till styrelsen, och som diskuterades av styrelsen i torsdags. Det är inget som vi går ut med på hemsidan.

Varför har ni valt att inte publicera brevet?

– Av principella skäl. Vi publicerar inte brev som kommer in från advokater.

Stämmer det att du har skrivit till Claes Borgström att hans önskan om att Advokatssamfundet ska publicera brevet inte kommer att tillgodoses?

– Ja, det stämmer absolut. Jag skrev det i fredags i samband med att jag fick hans hemställan.

ANNONS