Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Massaker i Syrien – 120 dödade

Publicerad 2011-06-07

Beväpnade män dödade i går 120 medlemmar i den syriska säkerhetstjänsten.

De förstörde också flera regeringsbyggnader i staden Jisr al-Shugur.

Nu hotar Syriens regeringen med att svara ”beslutsamt” på attacken, vilket kan antyda ett ännu mer brutalt motangrepp.

Syrien sätter in armén i staden Jisr al-Shugur, två mil från den turkiska gränsen, efter uppgifter om att 120 medlemmar i säkerhetstjänsten dödats i olika attacker där på måndagen.

Flera regeringsbyggnader ska också ha förstörts.

Stal dynamit

En statlig byggnad sattes i brand enligt den regeringstrogna statsägda televisionen, som sade att beväpnade grupper genomförde flera angrepp.

Grupperna ska ha beskjutit både civila och säkerhetsstyrkor och stulit fem ton dynamit. De ska även ha sprängt stadens postkontor och avrättat 20 poliser.

Hotar med vedergällning

Syriens inrikesminister Mohammed Ibrahim al-Shaar hotade i tv med vedergällning.

– Vi kommer att behandla starkt och beslutsamt, och enligt lag, och vi kommer inte att tiga om varje väpnat angrepp som riktar sig mot säkerheten för staten och dess medborgare, sade inrikesminister Ibrahim Shaar.

Vill stoppa våldet

Frankrike tar tillsammans med andra västmakter risken att Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd. De försöker driva igenom en resolution som fördömer det politiska våldet i Syrien.

– Vi tror att det är möjligt att få stöd av elva röster för resolutionen och vi får se vad ryssarna gör, sade den franska utrikesministern Alain Juppé på måndagen under ett besök i USA:s huvudstad Washington.

”Öppna städerna”

Resolutionsutkastet är framtaget av Frankrike, Portugal, Storbritannien och Tyskland och det riktar sig mot president Bashar al-Assads regering.

Han uppmanas att öppna syriska städer för humanitära grupper.