Pressad Papandreou i krismöte i Cannes

Publicerad 2011-11-02

Får förklara sig inför Merkel och Sarkozy

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou backar inte från beslutet om folkomröstning.

Efter ett sju timmar långt krismöte fick Greklands Giorgos Papandreou regeringen med sig.

Han backar inte.

Det ska bli en folkomröstning om räddningspaketet.

Idag måste han åka till Cannes på nästa krismöte, för att förklara sig inför världens mäktigaste ekonomier.

Pressen på den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou ökar för var dag som går. Omvärldens protester haglar över honom och börserna rasar. Till och med medlemmar i hans egna parti hoppar av.

Det omtalade G20-mötet hålls i Cannes under torsdag och fredag.

Men redan idag tas frågan om Greklands omfattande ekonomiska kris upp, eftersom den skapar instabilitet inom övriga EU-länders ekonomier.

Krisen skulle i förlängningen kunna leda till att Grekland lämnar Euro-unionen, vilket i sin tur skulle kunna ge långtgående ekonomiska konsekvenser.

Krismöte i Cannes

Efter att Giorgos Papandreou i går kväll försvarat sitt beslut om att låta Greklands befolkning delta i en folkomröstning kring åtstramningspaketet, tvingas han idag åka till Cannes på ett krismöte där han får redogöra för utvecklingen i sitt land.

Först ska dock bland andra Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Mario Draghi som är ny chef för den europeiska centralbanken ECB och Christine Lagarde som är direktör för Internationella Valutafonden ha ett möte som inleds 17.30.

Tre timmar senare är Papandreou kallad att stå till svars. Han väntas bli grillad av de andra europeiska makthavarna.

Papandreou kommer ta ett flyg tidigt i eftermiddag tillsammans med den grekiske finansministern Evangelos Venizelos, som har skrivits ut från sjukhuset som han vårdats vid på grund av magsmärtor.

Irriterad Sarkozy

Igår kväll sa Papandreou i ett uttalande att han kommer få stöd för sin politik från Greklands allierade och han uppmanade G20-länderna att fatta beslut som "säkerställer att demokrati står över marknadshungern".

Men en märkbart irriterad Nicolas Sarkozy uppgav att beskedet om folkomröstningen "överraskade hela Europa".

– Att ge folket en röst är alltid legitimt, men solidariteten mellan alla länder i euroområdet kan inte fungera om inte vart och ett samtycker till nödvändiga insatser.

Förtroendeomröstning

Papandreou har även stött på kritik angående folkomröstningen även från sina egna ministrar. Men själv menar den omstridde premiärministern att en folkomröstning kan visa om Grekland hör hemma i eurozonen.

Det har framförts krav på  nyval i Grekland. På fredag kommer man hålla en förtroendeomröstning i parlamentet. Den sker på Papandreous initiativ som hoppas att på det sättet kunna tysta kritiken mot honom.

Knapp majoritet

Efter att en parlamentsledamot från regeringspartiet Pasok partiet igår kväll lämnade partiet, är nu regeringens majoritet knappa 152 av 300 platser. Papandreou måste få minst 151 röster för att kunna utlysa en folkomröstning.

Om en folkomröstning ska hållas, kommer det ske så snart som möjligt. Först måste dock grunderna i uppgörelsen i räddningspaketet vara klara.

Så skriver twittervärlden om krisen i Grekland: