Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Går till fots mot Sverige

Publicerad 2015-09-07

En stor grupp flyktingar har börjat gå till fots från det hotell i Rødby där de varit inkvarterade. De vill inte söka asyl i Danmark, utan vill vidare till Sverige. Men dansk polis aviserar att de ska tillbaka.

Polisinspektör Kim Kliver uppger för nyhetsbyrån Ritzau att polisen inte tänker låta dem gå i väg.

– De har en uppfattning om att de gärna själva ska bestämma vart de ska, men det ska vi få styr på, säger han.

Polisens avsikt var att de skulle registreras i Danmark under måndagen.

Totalt kom 230 asylsökande med färja från Tyskland till Rødby i Danmark i går kväll, men majoriteten av dem, 166 personer, avstod från att söka asyl i Danmark. De inkvarterades på hotell över natten och det är alltså därifrån de börjat gå till fots. Flera av de vandrande håller upp skyltar där det står "Sverige", rapporterar TV2 News.

Lugnt i Malmö

Migrationsverket i Malmö har beredskap för att ta emot många nya flyktingar, men hittills i dag har bara ett fåtal personer kommit.

Raed Badawi från Syrien har tillsammans med sin familj varit på flykt genom Europa och Asien i 22 dagar. I dag tog familjen tåget från Malmö C mot Stockholm.

– Jag ville rädda min familj, mina barn. Jag tror att Sverige är ett bra land med trevligt folk, säger han till TT.

På Malmös centralstation var läget under förmiddagen mycket lugnt. Migrationsverket i Malmö har beredskap för att skicka bussar till centralstationen om det skulle komma många flyktingar, men det har hittills inte behövs, berättar beredskapsansvarig Rexhep Hajirizi för TT.

– Vi tror att det kommer fler, det rör sig mycket folk från Ungern, Österrike och Tyskland nu. Men vi är väl förberedda, säger Rexhep Hajirizi.

Fler väntas

I Danmark kom ett tåg med cirka 100 flyktingar på morgonen fram till Jylland från Tyskland. En polis använde pepparsprej mot en man i den trängsel som uppstod i samband med en poliskontroll. Polismannen uppfattade att trängseln blev farlig för bland annat en kvinna med barn, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Hittills har inga fler asylsökande kommit till Rødby i dag.

– Det har inte kommit några fler tåg från Hamburg, men det ska det göra senare i dag, säger Palle O Hansen, presstalesman vid polisen på Sydsjälland.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

TT

Följ ämnen i artikeln