Experten: Det oväntade kan alltid hända

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

I natt blir arbetet mycket svårare

NEW YORK. I kväll gör Christer Fuglesang sin andra rymdpromenad.

Den här gången har han ännu svårare arbetsuppgifter.

Följ Fuglesangs rymdpromenad här på aftonbladet.se – minut för minut.

Rymdpromenad på gång Christer Fuglesang förbereder sin rymdräkt för en ny promenad. Den här gången skall han förbättra elsystemet på den internationella rymdstationen.

Det var ingen lång vila Christer Fuglesang fick efter sin rekordlånga rymdvistelse i går natt.

Strax före halv sju i morse, bara ett drygt dygn efter återkomsten, lade sig den svenske rymdhjälten och astronautkollegan Bob Curbeam åter till rätta i luftslussen för att få kvävenivåerna i blodet korrigerade.

Och tolv minuter över nio i kväll, svensk tid, ger de sig ut på ytterligare en maratonartad rymdpromenad.

Svårt elarbete

Den här gången ska de påbörja uppgraderingen av internationella rymdstationens elsystem – ett arbete som beskrivs som ännu svårare och mer riskabelt än de installationer duon utförde i tisdags.

– Sköter de sig lika bra som förra gången så blir det inga problem. Man måste jobba lugnt och systematiskt men det kan ändå inträffa oväntade saker. Exempelvis är samordningsabetet besvärligt. De på backen i Houston kopplar på och av olika saker. Det gäller att man har slagit av strömmen där innan de drar i kontakterna på ISS, säger astronomen Urban Frisk till aftonbladet.se.

Enligt honom kan det blir en kamp mot klockan för astronauterna i kväll.

– De har en tidsplan som de måste följa. Så fort man stänger av strömmen på någon del av rymdstationen så börjar delar värmas upp elelr kylas ned. Man måste ha väldig koll på klockan hela tiden och det kan vara lite stressande.

Fuglesang om riskerna

Fuglesang är själv medveten om riskerna med hans uppdrag.

– Jag vet att riskerna finns, men tänker bara på dem på ett abstrakt sätt, sa Christer Fuglesang till Aftonbladet veckorna innan rymdäventyret.

Enligt Urban Frisk är arbetet betydligt mer komplicerat i rymden än på jorden.

– Tyngdlösheten är besvärlig och handikappande för astronauterna. Man måste sätta fast sig. Allt man tar för givet här på jorden, kan de inte göra där utan att förbereda sig ordentligt först.

Luciadagen var förhållandevis lugn för besättningarna ombord på Discovery och ISS. Man flyttade materiel mellan färjan och stationen och man fällde in en solpanel.

– Som att veckla ihop en gammal karta, sa befälhavare Polansky.

KLICKA PÅ TEXTEN FÖR ATT SE SCHEMAT I STOR VERSION

Per Bjurman, Susanna Vidlund

ANNONS

Följ ämnen i artikeln