Papporna tar ut allt fler föräldradagar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Gustavsberg mest jämställt i Punkt SE:s granskning: Vi är bra på information

För Per Terneborg var det självklart att vara hemma med dottern Linnea. ”Min fru driver eget företag, så jag har tagit från april till augusti nästa år”, säger han.

I Stockholms län tas allt fler föräldradagar ut av papporna.

Störst är ökningen i Gustavsberg medan Kista ligger sämst till.

– Utbildnings- och inkomstnivåer är generellt det som påverkar, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan.

Gustavsberg är det område i länet där flest pappor väljer att vara föräldralediga.

Där stod männen för 26 procent av antalet uttagna föräldradagar i juli, vilket är en ökning med nästan 2 procentenheter jämfört med fjolårets genomsnittssiffror. Det visar statistik från Försäkringskassan som Punkt SE tagit del av.

– Vi har legat högt länge och det beror nog främst på att vi är bra på att informera. Vi har många informationsträffar där papporna brukar vara med, säger Birgitta Karlsson, enhetschef på Försäkringskassans kontor i Nacka Värmdö.

Bra på Söder

Södermalm är ytterligare ett område i Stockholm där en stor del av föräldradagarna tas ut av männen. Något som Birgitta Karlsson tror har bidragit till de höga siffrorna i Gustavsberg.

– Värmdö är en barnrik kommun och många Södermalmare väljer att flytta dit när de får barn. Så man kan säga att vi glider lite på dem, säger Birgitta Karlsson.

Sämre i Kista

I Kista däremot tas bara 16,5 procent av föräldradagarna ut av männen – en fortsatt stadig minskning i området.

– Utbildnings- och inkomstnivåer är generellt det som påverkar. Högre utbildning och högre inkomster brukar göra att männen tar ut en större andel av dagarna än tvärtom, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassans barn- och familjeenhet.

– Men det handlar också om att veta att man har rätt till hälften av föräldrapenningdagarna, och hur attityden till det hela är där man bor.

ANNONS