Gripne mannen släppt efter studentkryssning
Uppdaterad 2016-04-25 | Publicerad 2016-04-23
Misstänkt för våldtäkt - släppt efter förhör
Polisen utreder en ny misstänkt våldtäkt som ska ha inträffat på en studentkryssning.
Båten la till i Stockholm vid 18.15 under lördagen. Polisen hade flera patruller på plats och kunde gripa en ung man som steg av.
Strax efter midnatt släpptes han efter beslut av åklagare.
– Misstankarna kvarstår men det är rimligt att tro att de försvagats, säger Claes Hedbom, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.
Polisen utreder en ny våldtäkt på Östersjön i samband med Silja Lines studentkryssning, som anordnas av företaget ”Fun Cruises”. Båten la till i Värtahamnen klockan 18.15 under lördagen och då fanns polisen på plats och grep en person misstänkt för brottet.
Ung man gripen
Pontus Sandulf, befäl vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm, säger att en person greps när båten lagt till.
– Vi har haft tekniker där för att göra en teknisk undersökning på en plats på båten.
Är det i en hytt?
– Det kan jag inte svara på i nuläget, säger Sandulf.
Den unge mannen greps som skäligen misstänkt för våldtäkten, den lägre misstankegraden.
Larmet om brottet kom från rederiets personal. Målsägande är en kvinna i 20-årsåldern. Hon har under kvällen förhörts av polisen.
Strax efter midnatt meddelade Norrmalmspolisen att mannen släppts. Han förhördes under flera timmar, men åklagaren beslutade sedan att det inte finns bevis som styrker att han ska anhållas.
– Misstankarna kvarstår men det är rimligt att tro att de försvagats, säger Claes Hedbom, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.
Tidigare misstänkt gruppvåldtäkt
I slutet av mars inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt på Silja Lines färja arrangerad av företaget ”Fun Cruises”, också den gången på en så kallad studentkryssning. Fyra män har häktats misstänkta för det brottet.
I det fallet kontrollerades samtliga studenter av polisen innan de fick gå av färjan. Så var inte fallet under lördagens gripande och Sandulf menar att man endast hade två patruller på plats.
Polisen skriver på sin webbsida att de försöker förebygga brott på studentkryssningarna, och att rederiet sätter in extra ordningsvakter, men ”vad som händer nere i hytterna är svårt att överblicka.”
Polisen misstänker att mörkertalet är stort vad gäller sexuella ofredanden.
Silja Line: ”Är ett samhällsproblem”
– Det är oerhört olyckligt, alla sådana händelser i samhället är ju hemska, säger Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Silja Line.
Han vill inte lägga någon skuld på rederiet utan säger att det handlar om ett ”samhällsproblem”.
– En misstänkt våldtäkt är ett samhällsproblem. Det vi gör är att försöka se till att alla har en så trevlig resa som möjligt. Det kan lika gärna ske på krogar på Stureplan också, då sker det antagligen på ett hotell i närheten av krogen så att säga.
Så ni har ingen skuld i detta?
– Nej, det kan jag inte påstå, säger Hans Friberg.