Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Majoriteten av våldsbrott mot barn klaras aldrig upp

Publicerad 2014-06-25

Bris och Stiftelsen Tryggare Sverige: ”Ett svek”

Bara nio procent av anmälningarna om våldsbrott mot barn under sex år klaras upp.

Dessutom är skillnaderna stora i olika delar av landet.

”Ett allvarligt svek”, skriver generalsekreterarna för Bris och Stiftelsen Tryggare Sverige, som står bakom en ny rapport, på DN Debatt i dag.

Barnaga har varit förbjudet i Sverige i över tre decennier, men antalet polisanmälningar om våld mot barn mellan noll och sex år gamla ska ha ökat under de senaste 20 åren. En av anledningarna uppges vara att fler vuxna larmar när barn far illa.

”Skrämmande låg siffra”

Men få anmälningar klaras upp.

Det visar Bris och Stiftelsen Tryggare Sveriges nya rapport ”Våld mot barn”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver Bris generalsekreterare Kattis Ahlström, och Magnus Lindgren, generalsekreterare Tryggare Sverige, att bara nio procent av de drygt 14 000 fall av misshandel mot barn mellan 0-6 år som anmäldes mellan 2009 och 2013 klarades upp.

”En skrämmande låg siffra även jämfört med andra svårutredda brott i nära relation”, skriver debattörerna.

Kräver förbättringar

Samtidigt visar rapporten på stora skillnader mellan de olika polismyndigheterna.

Efter att ha intervjuat bland annat poliser och socialsekreterare skriver artikelförfattarna att de ser att förändringar måste till på flera områden. Det handlar bland annat om att barnutredningar måste prioriteras genom att ärenden inte ska bli liggande och att alla inblandade måste ha rätt kompetens.

”Varje felaktigt nedlagt fall om misshandel mot barn bör därför inte bara ses som ett professionellt misslyckande utan också som ett brott mot barnkonventionen och ett svek mot de mest utsatta barnen”, avslutar debattörerna.