En fika – och sen sa det bara klick

Publicerad 2014-11-19

Nu gifter sig Torgerd, 89, och Lars, 92, med varandra

Det är aldrig för sent att hitta kärleken.

På lördag gifter sig 89-årige Torgerd Berntsson med Lars Thorleif, 92.

– Det är precis samma känsla att vara kär som när man var ung, säger Torgerd.

Det mogna paret träffades på ett kafé i Delsjön i Göteborg för sex år sedan. Under en fika sa det ”klick” direkt.

– Jag satt och väntade på en vän då ett annat sällskap kom in. Jag kände en av männen, och han presen­terade mig för Lars, säger Torgerd.

Kopplingarna fanns där långt till­baka i tiden. Båda hade gått på Samskolan och Torgerd var bekant med Lars syster på 1940-­talet. Det gav dem ytterligare en anledning att träffas. Dagen efter fikastunden ringde Lars och frågade om ­Torgerd ville se lite gamla bilder över en lunch.

Gav honom en puss

Vänskapen utvecklades snabbt till något annat. ­Under en promenad längs stranden några veckor ­senare tog hon mod till sig och gav Lars en puss.

Tre år efter den första träffen förlovade de sig unde­r en resa till Köpenhamn.

Och i våras friade Lars.

”Skötte oss bra”

– Det var väldigt trevligt, efter sex års gemenskap med mycket promenader och resor. Vi stod hemma i hallen, påklädda och redo för en promenad. Då sa Lars plötsligt ”hör du Torgerd, tänk om vi skulle ta och ­gifta oss, du och jag? Jag tycker ju så mycket om dig”. Och jag tycker ju väldigt mycket om honom också, så jag sa ja direkt­.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Enbart positiva. Någon frågade varför. Jag sa att det är för att befästa vår kärlek på ett värdigt sätt, säger Lars.

På lördag gifter sig paret i Onsala kyrka. Efter vigseln blir det middag med släkt och vänner.

– Det ser jag fram emot väldigt mycket, det ska bli lite dans också. Jag är lite nervös förstås, men det ska man ju vara. Det är samma som när man idrottar, man ska vara lite nervös för att prestera sitt bästa.

Den blivande frun har bättre koll på nerverna.

– Vi har ju gift oss tidigare också, båda två. Men vi har ändå repeterat tillsammans med prästen och han tyckte att vi skötte oss bra. Så det var ingen fara.

Men den som tror att bröllopsnatten blir en ­sövande historia får tänka om.

– Ja, det är väl roligt när det fungerar, även på äldre dagar? Det är många som ­säger att de slutar med sex när de är i 75-årsåldern. Många redan i 65-årsåldern. Du ska veta att många av ­mina ­väninnor säger att de gärna skulle vilja ha en karl att gå på teater och mid­dagar med. Men någon karl i sängen skulle de aldrig ­vilja ha. Åh, vad de går ­miste om mycket, säger ­Torgerd och skrattar.

Torgerd och Lars avslöjar bästa kärlekstipsen

Humor:

– Vi har roligt tillsammans. Lars är väldigt humoristisk och beläst. Han har mycket att berätta om.

Promenaderna:

– Jag kör fortfarande bil, så vi försöker komma iväg och promenera någonstans varje dag. Gärna ut mot Särö­banan, eller Slottsskogen eller Botaniska trädgården. Eller ut mot havet, säger Torgerd.

ANNONS