Rädslan ökar för skadedjur och smittor i Tamaras spår

Publicerad 2014-05-21

belgrad/stockholm. Tusentals människor tvingades fly sina hem när vattenmassorna överrumplade Obrenovac i Serbien.

Nu har polisen slagit en järnring runt staden – för att skydda människor från den ökande smittorisken.

Aftonbladet är på plats utanför det hårt drabbade samhället.

Rädslan för smittspridning ökar för varje dag i spåren efter översvämningskatastrofen i Serbien.

Samtidigt som det blir allt varmare i de drabbade områdena - upp till 26-27 grader i dag - befarar myndigheterna att råttor ska komma att invadera övergivna fastigheter och bostadshus.

"En stängd stad"

För att hindra en storskalig smittspridning har myndigheterna isolerat den hårdast drabbade staden i Serbien, Obrenovac.

Aftonbladets reporterteam på plats stoppades i dag utanför staden av uniformerad personal.

– Det är en stängd stad. Polisen har flera kontrollpunkter och när vi försökte ta oss in vid 15-tiden blev vi stoppade. Inga civilister får komma in av säkerhetsskäl sa en polis till oss, säger Aftonbladets reporter Kenan Habul.

Inne i staden - som normalt sett har kring 30 000 invånare - ska endast ett fåtal människor befinna sig.

Resten har flytt sina hem.

Många av dem tvingades lämna sina bostäder i småbåtar.

– Lokalbefolkning här berättar att taket på en bensinmack var helt under vatten. Det innebär en vattennivå på fyra meter, säger Kenan Habul.

Spåren finns kvar

Också i landskapet runt om Obrenovac syns spåren av skyfallen - och de påföljande extremhöga vattennivåerna. Flera meter upp i träden syns plastpåsar och annat skräp som blivit kvar efter att vattnet dragit sig undan.

– Man kan se hur vattnet har forsat över landskapet och fortfarande ligger stora rågfält och majsfält helt under vatten, säger Kenan Habul.

Under de senaste dagarna har det mödosamma arbetet med att reparera och bygga upp förstörd egendom påbörjats. Totalt uppskattas förstörelsen i Serbien enligt landets regering hittills ha kostat en miljard euro, närmare nio miljarder kronor.