Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så bidrar kändisarna med katastrofhjälp till Balkan

Publicerad 2014-05-23

De spelar fotboll, vädjar om hygienartiklar och håller samtidigt kontakt med släktingarna på Balkan.

Fotbollsstjärnan Bojan Djordjic, SVT-profilen Jovan Radomir och Dalkurdspelaren Smajl Suljevic är bara några av de kända namn som samlar katastrofhjälp till översvämningskatastrofen.

– Det är en mänsklig plikt att hjälpa, säger Bojan Djordjic.

Krafterna samlas för Balkan. I går skrev Aftonbladet om alla de privatpersoner som gått ihop och samlat in förnödenheter till de som drabbats av en av de värsta översvämningarna på över 100 år i Balkan efter ovädret ”Tamara”, där minst 50 personer har mist livet.

Men också kända svenskar, flera av dem med släkt på Balkan, som drar sitt strå till stacken.

Under fredagskvällen spelas en välgörenhetsturnering i Brännkyrkahallen i södra Stockholm ordnad av bland annat fotbollsspelaren Bojan Djordjic, 32, SVT-profilen Jovan Radomir, 50, och tränaren Nebojsa Novakovic, 49. Inträdet på 100 kronor går till Röda Korset som ordnar katastrofhjälp på Balkan.

– Det handlar om att vara en god människa. En miljon människor har drabbats, minor som begravts efter kriget flyter runt. Det här är en del av Europa som alltid varit drabbad. Det här är en tragedi jag inte önskar min värsta fiende, säger Bojan Djordjic.

”Gå ihop och hjälpas åt”

Han har släkt i Sarajevo och Belgrad, två städer som varit förskonade från de värsta översvämningarna, säger han. Men det spelar ingen roll.

– Jag är serb, men har goda vänner som är bosnier och kroater. Vi är många som lidit genom kriget, det spelar ingen roll var man kommer ifrån, vi måste gå ihop nu och hjälpas åt.

Han poängterar att det också deltar personer personer i turneringen som inte nödvändigtvis har släkt på Balkan. AIK-spelaren Henok Goitom till exempel. Och fotbollsföreningen Kista Galaxy. Själv kommer Bojan att spela i laget Plavi team ikväll, precis som hans pappa gjorde på 90-talet.

Han uppmanar den som inte kan komma på turneringen att höra av sig till föreningar runt om i landet som samlar ihop förnödenheter som skickas till Balkan.

– Det finns runt om i landet. Framförallt hygienartiklar, blöjor, strumpor, kläder, gummistövlar, primära grejer, behövs.

”Blir varm i hjärtat”

Även Jovan Radomir, som kommer att spela fotboll under kvällen, vill lyfta fram de många initiativ som tagits av människor och föreningar i landet.

– Man blir varm i hjärtat av entusiasmen. Att spela en fotbollsmatch är ju bara roligt för oss, det är de som jobbar dag och natt som är de riktiga hjältarna. Det är föreningar med människor från hela Jugoslavien som gjort ett enormt arbete.

Hans släkt bor framförallt i Srbac nära Savafloden i Bosnien. En stad som också känt av översvämningarna, men klarat sig från den värsta katastrofen.

– De har hjälpt varandra men också andra, eftersom de inte är lika hårt drabbade som andra regioner, säger han.

I Borlänge, där Dalkurdmittfältaren Smajl Suljevic, 19, har dragit igång en insamling, går det fortfarande bra att lämna prylar till olika föreningar. En lastbil har redan lämnat Tjärna Ängar med över 300 kartonger med bland annat kläder, men det lär bli fler, tror Suljevic.
– Det har ringt hela dagen idag, folk som jag inte känner, som vill hjälpa till. Alla ställer upp, säger han.

”Allt är förstört”

Han har både farmor, farbröder och mostrar boendes i Bosnien-Hercegovina, framförallt i städerna städerna Celic och Bijeljina. Just Bijeljina har drabbats hårt av översvämningarna.

– I början kunde vi inte nå släkten, vi fick följa vad som hände på nyheterna. Men nu har vi lyckats prata med dem i telefon. De är kvar i sina hem, men håller sig på övervåningen. Jag kan bara tänka mig hur det ser ut på bottenvåningen, det har nog kommit in vatten, allt är förstört.
Efter att Smajl Suljevic samlat in grejerna via Dalkurd är det de olika bosniska föreningarna i Borlänge som samordnat lastbilarna som kör ner till Bosnien. Där finns kontaktpersoner som får dela ut alla grejer, så att hjälpen går till de som verkligen behöver.
– Det är väldigt organiserat, det känns skönt.