Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så hjälper svenska folket Balkan

Uppdaterad 2014-05-23 | Publicerad 2014-05-22

Blöjor, mat, kläder, hygienprodukter och mediciner.

Allt som kan behövas för de som tvingats lämna sina hem i översvämningens spår på Balkan skickas nu av frivilliga krafter från Sverige.

– Jag blir så glad och stolt över hur många det är som ställer upp, säger Fatima Mahmutovic från föreningen Banjaluka i Örebro.

Febril aktivitet råder över stora delar av landet. Föreningar, privatpersoner, fotbollslag, ja, alla möjliga, gör vad de kan för att hjälpa de människor på Balkan som drabbats av en av de värsta översvämningarna på över 100 år i området efter ovädret ”Tamara”.

Nära 50 personer ska ha mist livet enligt de senaste uppgifterna från internationella nyhetsbyråer, och i Serbien, Kroatien och Bosnien har hundratusentals evakuerats från sina hem.

Bara i staden Obrenovac i Serbien har minst 14 personer avlidit.

Började läsa på nätet

En som snabbt bestämde sig för att hjälpa de drabbade är Fatima Mahmutovic, 49, som bor i Örebro. Tillsammans med Banjalukaföreningen, fotbollslaget FK Bosna och flera andra bosniska föreningar började hon leta på Facebook och läsa på nätet om vad som saknades för människor på plats.

– Vi samlar allt från barnmat, nappflaskor och blöjor till mat i konserver, skor, kläder och leksaker. Vi har minst 100 paket nu som är packade och redo att skickas, säger Fatima Mahmutovic.

Redan förra torsdagen började hon fundera på vad hon kunde göra. Hon har släkt i Bosnien som hon inte kunde nå på telefon och var rejält orolig. När hon och de andra föreningarna samlades på måndagen för att börja organisera sig upptäckte de hur snabbt det gick att få fler att vilja hjälpa. Nu har allt från vanliga barnfamiljer till syrisk-ortodoxa Sankta Mariakyrkan i Örebro bidragit med förnödenheter, som samlats in och packats ihop varje kväll den här veckan.

– Första lasten skickar vi på söndag, andra går på måndag eller tisdag, säger Fatima Mahmutovic.

”Alla hjälper alla”

Fram tills alldeles nyligen var vägar översvämmade och elledningar brutna på flera platser där översvämningen dragit fram. Men nu har Fatima fått kontakt med sina släktingar, och många skriver på Facebook vad som saknas i de center dit de översvämningsdrabbade har flyttats i båtar.

Hon har lyckats organisera fyra kontaktpersoner i fyra städer i Bosnien dit paketen kan skickas för att delas ut. Ett företag från Jönköping har erbjudit sig att köra buss och släp till städerna Banjaluka, Doboj, Sankinost och Zenica.

– Det fina är att det inte spelar någon roll vilken religion man har, eller vad man heter, alla hjälper alla.

Men örebroarna är inte ensamma om att hjälpa.
Även i Göteborg har insamlingar startats via Facebook, och en lastbil körde igår till Bosnien med förnödenheter, skriver GP.

Samlar in i skoaffär

I Helsingborg har serbisk-ortodoxa kyrkan tagit initiativet att skicka ner en lastbil som åker ikväll med framförallt blöjor och hygienartiklar, som ska lämnas till Röda korset i Belgrad, Serbien, som får dela ut efter behov, skriver Helsingborgs-Dagblad.

Under helgens festival Alvestayran i Alvesta kommer prylar och pengar att samlas in, men man kan redan nu lämna in saker till Alvesta taxi och företagaren Senada Dizdaric som har en skoaffär, skriver Smålandsposten.

I Norrköping arbetar både serbiska och bosniska föreningar med att samla förnödenheter som fraktas i lastbilar och med flyg till Balkan under veckan, skriver nt.se.

Och i Mullsjö i Västergötland har privatpersonen Jasmin Velic och hans familj startat en egen hjälpinsamling i sitt hem där de tar emot sovsäckar, vatten, filtar, pasta, ris. De har också lyckats få hjälp av ett företag med frakten till Bosnien, skriver P4 Jönköping.