Passagerartåg i krock i Moskva

Publicerad 2014-05-20

Minst 45 skadade
- fem hittade döda

Ett passagerartåg har krockat med ett godståg utanför Moskva.

Enligt det ryska inrikesdepartementet har fem personer dött och ett 50-tal skadats i olyckan.

Enligt Interfax spårade hela godståget ur och några av vagnarna träffade passagerartåget – och skapade stor förödelse.

Olyckan inträffade i Naro-Fominsk, en stad 50 kilometer sydväst om Moskva på linjen mellan Moskva och den moldaviska huvudstaden Chisinau.

Interfax rapporterar att hela godståget med 16 vagnar spårade ur liksom tre av passagerartågets vagnar. Några av de urspårade godsvagnarna träffade passagerartåget och skapade stor förödelse.

Balkramen gick av

En talesman för det statliga ryska järnvägsbolaget uppger att olycksorsaken troligen var att en av godslokets balkramar gått av, enligt Interfax.

En källa inom järnvägsbolaget säger till den ryska nyhetsbyrån att tåget var ukrainskt.

– Olyckligtvis var det i mycket dåligt skick, sade källan.

Direkt efter kraschen var det kaos på olycksplatsen och räddnigsarbetarna jobbar fortfarande under hård tidspress. Enligt den ryska nyhetskanalen RT bärs skadade personer ut ur vagnarna för hand.

De senaste uppgifterna från det ryska inrikesdepartementet säger att fem personer har dött och ett 50-tal personer skadats i dödskraschen. För 15 av de skadade uppges tillståndet vara mycket kritiskt.

Det slutliga antalet dödsoffer är ännu inte fastställt. Det kan fortfarande finnas döda och skadade kvar i passagerertåget.

Brottsutredning inledd

En brottsutredning har redan inletts, uppger en talesman för den statliga myndighet som tillsätter och leder haverikommissioner.

Det handlar om misstänkta brott mot trafiksäkerhet och regler för järnvägstrafikledning, säger talesmannen, enligt TT.

Passagerartåget var på väg från Moskva till Chisinau i Moldavien. Järnvägslinjen är en av Rysslands viktigaste och förbinder den ryska huvudstaden med Kiev i Ukraina.

Texten uppdateras