Politiker i slagsmål i grekisk tv

Publicerad 2012-06-07

Arresteringsorder utfärdad efter våldsam nynazist

Den nyinvalde högerextreme grekiske parlamentsledamoten Ilias Kasidiaris gick till våldsam attack mot oppositionen mitt under en direktsänd tv-debatt.

Men det var inte bara hård ord som växlades.

Kasidiaris utdelade flera hårda slag i ansiktet på en kvinnlig politisk motståndare.

Den grekiska polisen söker nu efter 31-årige Ilias Kasidiaris, medlem av det grekiska högerpartiet Gyllene Gryning, efter att denne attackerat två vänsterpartister i ett morgonprogram i grekisk television.

Vatten i ansiktet

Bråket började med att Kasidiaris i tv-debatten kände sig angripen då Rena Dourou, medlem i vänsterpartiet Syriza, tog upp ett rättsfall där Kasidiaris misstänks vara inblandad.

När Dorou sa att det var "en demokratisk kris när personer som kommer ta landet 500 år tillbaka i tiden kommer in i grekiska parlamentet", reagerade Kadidiaris med att kasta ett glas vatten i ansiktet på henne.

Hårda örfilar

Liana Kanelli, medlem i kommunistpartiet, reagerade då med att kasta en tidning på Gyllene gryning-medlemmen.

Kasidiaris som har gjort militärtjänst inom grekisk specialstyrka, knuffade bort Kanelli och gav henne tre hårda örfilar i ansiktet.

Programledaren Giorgos Papadakis sprang mot Kasidiaris för att försöka lugna honom och skrek "nej", "nej", "nej".

Regeringen fördömer

Sedan bröts sändningen och det är oklart vad som hände därefter.

Nu har en arresteringsorder utfärdats och polisen söker efter Kasidiaris, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Regeringen fördömer på alla sätt och vis Ilias Kasidiaris attack mot Liana Kanelli och Rena Dorou. Den här attacken är en attack mot varje demokratisk medborgare, säger Dimitris Tsiodras som är talesperson för regeringen.

Stämplade som nynazister

Han uppmanade partiet Gyllene Gryningen, som stämplats som nynazistiskt, att fördöma sin våldsamma medlems handlingar.

Gyllene Gryningen fick den 6 maj sju procent av rösterna, vilket gett 21 platser i det grekiska parlamentet. Det är en enorm ökning jämfört med valet 2009, då partiet endast fick 0,31 procent av rösterna.

Partiet har bland annat anklagats för att ligga bakom våldsamma attacker mot invandrare och ledaren Nikolaos Michaloliakos har tidigare setts göra Hitlerhälsning.