Hagamannen får permission

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-31

Niklas Lindgren får lämna fängelset under fyra timmar

Hagamannen Niklas Lindgren har beviljats sin första lufthålspermission.

Det innebär att han under fyra timmar får lämna fängelset, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Får permis Hagamannen får fyra timmars så kallad lufthålspermission.

– En intagen får beviljas lufthålspermission i syfte att motverka skadliga effekter av långa frihetsberövanden, säger Anita Strömberg som är den som fattat beslutet vid Norrtäljeanstalten till Västerbottens-kuriren.

Det har gått snart två år sedan Niklas Lindgren greps, misstänkt för flera brutala kvinnoöverfall under åren 1999 till 2005 i Umeå.

Han dömdes till fjorton års fängelse för för försök till mord, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt.

Fri i fyra timmar

För cirka en månad ansökte han om att få sin första riktiga så kallade lufthålspermission, en bevakad permission som kan beviljas årligen. Han fick ett jakande svar som innebär att han tidigast i dag under bevakning kan få vistas ute i frihet under fyra timmar, rapporterar VK.

Niklas Lindgren är sedan i maj förra året intagen på Norrtäljeanstalten som beslutar var och när han får sin permission. Han har dock möjlighet att ange eget önskemål om vad han vill göra under permissionen.

Under sin permission måste Niklas Lindgren rätta sig efter de regler som gäller. Det innebär bland annat att han inte får dricka alkohol eller ta receptbelagda läkemedel utan läkares ordination. Han får heller inte ta kontakt med brottsoffren.

Tidigare avslag

Redan i mitten av förra året ansökte Nicklas Lindgren om permission men fick då avslag. Anledningen till avslaget var att Hagamannen hade suttit av för kort tid av sitt straff.

I november förra året fick han dock sin första permission för att få vård på sjukhus.

Normalt sett kan den som avtjänar ett längre fängelsestraff få en ordinarie permission först efter att en fjärdedel av straffet avtjänats, det vill säga i slutet av september 2009 för Niklas Lindgrens del.

Tidigast den 28 juli 2015 kommer han att friges. Niklas Lindgren kommer då vara 43 år.