Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Våldtäktsdömd måste sluta studier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Det har länsrätten i Stockholm beslutat

Den läkarstudent i Lund som dömts för våldtäkt mot barn får inte fortsätta sin utbildning.

Det har länsrätten i Stockholm beslutat.

Den 24-årige studenten erkände ett sexuellt övergrepp mot en kamrats 14-årige lillebror, när denne låg och sov. Han dömdes av hovrätten till skyddstillsyn och behandling efter att ha överklagat tingsrättens dom på två års fängelse.

Lunds universitet ville inte ha honom kvar och vände sig till Högskolans avskiljenämnd. Men nämnden ansåg att det inte fanns någon påtaglig risk för att 24-åringens brott skulle upprepas och ansåg att han skulle kunna fortsätta sin utbildning.

Nämndens beslut överklagades till länsrätten, som alltså nu kommit fram till att 24-åringen måste sluta på läkarlinjen.

Hovrättsdomen på skyddstillsyn och behandling har överklagats till Högsta domstolen. Överåklagare Nils Rekke säger att fallet är principiellt viktigt.

– Minimistraffet för brottet är två år. Om det ska omvandlas till vård måste man ha synnerligen starka skäl. Skulle hovrättens dom stå sig, skulle väldigt många andra kunna dömas till vård i stället för fängelse, sade Nils Rekke i samband med överklagandet.

Ärendet föredrogs i Högsta domstolen på måndagen, men är ännu inte expedierat. Därför är HD:s beslut om eventuellt prövningstillstånd ännu inte offentligt.