Ingen har avrättats de senaste två åren

Publicerad 2013-04-12

Den svenske man som dömts till döden i Malaysia kan undvika avrättning, som vanligtvis sker genom hängning.

Enligt Amnestys årsbok avrättades ingen i landet varken 2011 eller 2012.

– Det är en väntan på avrättning som sen kan ta hur lång tid som helst, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International.

Enligt Amnestys uppgifter satt 2011 ungefär 700 personer och väntade på att få sina dödsstraff verkställda. Under 2011 och 2012 har organisationen inga uppgifter på att någon ska ha avrättats.

– Det är en historisk siffra, från 1960 fram tills nu har 441 personer avrättats totalt, säger generalsekreteraren Lise Bergh.

Svårt att veta

Enligt en rapport från 2010 om mänskliga rättigheter i Malaysia av Utrikesdepartementet utdöms dödsstraff genom hängning i landet för narkotikabrott, mord, olaga vapeninnehav, kidnappning, terrorism och högmålsbrott.

I rapporten står också att det är svårt att veta hur många dödsstraff som verkställs varje år då avrättningar normalt sett inte offentliggörs.

Förra året meddelades över 60 dödsdomar i Malaysia. Lise Bergh beskriver landet som "hårdfört" när det gäller frågan om dödsstraff.

– Jag vet att narkotikabrott och mord ger obligatoriskt dödsstraff. Det är något som vi vänder oss emot, säger hon.

Sagt nej till FN

Malaysia har sagt nej till FN:s uppmaningar om att på sikt helt avskaffa dödsstraffet. Därför finns det en risk att Malaysia fortsätter att avrätta dödsdömda fångar även om landet inte har gjort det de senaste åren.

Om det spelar någon roll att mannen i det här fallet är utländsk medborgare kan Lise Bergh inte svara på.

– Jag vet att länder som till exempel Saudiarabien inte gör någon skillnad på det, men hur det ser ut i Malaysia vågar jag inte svara på, säger hon.