Sarah, 24, greps i Turkiet igår

Uppdaterad 2013-07-01 | Publicerad 2013-06-30

Det var den svenska frilansjournalisten Sarah Olsson, 24 år, som greps i Turkiet igår.

Hennes syster Hannah oroar sig och får bara knapphändig information om vad som hänt.

– Man går runt med en klump i magen och är jätteorolig, säger hon till Aftonbladet.

Det var igår som Sarah Olsson greps i samband med demonstrationer i turkiska Istanbul.

Hon sitter nu omhändertagen och väntar på en förhandling som kommer hållas under måndagen.

Enligt Utrikesdepartementet är det okänt varför Sarah Olsson greps.

– Vi har inte mer information än att det som turkiska myndigheter berättar för oss, de säger bara att hon är frihetsberövad, säger Joakim Edwardsson Reymar på UD:s presstjänst.

”Vännerna ordnade advokat”

Hemma i Sverige följer Sarahs syster Hannah utvecklingen. Men information om vad som hänt är svår att få tag i.

– På UD säger de bara att de kontaktar mig om de får det bekräftat att det är min syster, även om jag vet det redan nu. Det är väldigt frustrerande, säger hon till Aftonbladet.

Tillsammans med resten av familjen försöker man nu få reda på vad som händer och har bland annat kontakt med Sarah kompisar nere i Istanbul.

– De säger att hon anklagas för att ha skanderat mot premiärministern. Vännerna säger också att det är de som ordnat med advokat, inte UD, som de påstår.

Nere och frilansade

Hemma i Sverige pluggar Sarah till journalist. För cirka tio dagar sedan åkte hon ner till Istanbul för att skriva om demonstrationerna.

En av uppdragsgivarna var Fria tidningen. Chefredaktören Björn Danielsson säger att man inte varit i kontakt med Sarah Olsson.

– Jag hoppas att polisen tänker att hon bara var på fel plats vid fel tillfälle. I värsta fall tror de att hon är där för att skriva någon slags propaganda, säger Björn Danielsson.

”Lämnad ensam”

För Hannah och familjen väntar nu ytterligare en tid med frågetecken och oro.

– Sarah har berättat tidigare om en fransk tjej som greps. Hon satt häktad i fem dagar och utvisades sedan på livstid. Jag tänker att det kan bli något liknande nu, men hoppas att de tänker annorlunda i och med att hon är journalist, säger Hannah.

Hon är också orolig då hon inte vet något om det turkiska rättssystemet samtidigt som UD är så pass tysta.

– Det jobbigaste är att det känns som att hon är lämnad ensam, i och med att UD inte bekräftar något. Man vet inte hur det här kommer skötas.

ANNONS