Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Överläkaren nekade våldtagna ”Nora” en kvinnlig terapeut

Publicerad 2013-01-19

”Sköter du dig i sex månader ska jag köpa dig en kvinna”

Nora våldtogs av polischefen Göran Lindberg.

När hon efteråt bad att få en kvinnlig terapeut krävde chefen för närpsykiatrin att hon skulle ”sköta sig” ett halvår först.

Det framgår i en dold inspelning i radiodokumentären ”Den fastspända flickan”.

Nora bands fast och våldtogs av den förre polischefen Göran Lindberg – endast 17 år gammal. Hon var tvångsomhändertagen och bodde på ett behandlingshem där hon vårdades för självskadebeteende. På hemmet började hon prostituera sig.

Den förre länspolismästaren och Polishögskolans före detta rektor Göran Lindberg var en av kunderna.

Lindberg – som kallades kapten klänning för sin kamp för jämställdhet – greps av polis på en bensinmack i Falun när han, med en väska full av sexleksaker, var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

Dömdes till sex år

Han dömdes i hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Sveriges radio har gjort en dokumentär om Nora och i den andra delen som sänds på söndag berättar hon om tiden efter rättegången 2010.

Efter våldtäkten försökte Nora få hjälp och ville tala med en kvinnlig psykolog. Efter allt hon varit med om har hon svårt att anförtro sig för män.

Men verksamhetschefen för närpsykiatrin i Enköping, psykiatern Ola Gefvert, lät henne istället gå till en manlig skötare.

I en dold inspelning av ett möte mellan Nora och psykiatern Gefvert som Ekot publicerar säger Ola Gefvert att han inte behöver lyssna på vad hon ”jiddrar om”. Han säger också att hon inte behöver bearbetning, och att ”Kapten Klänning är ingenting” mot vad hans andra patienter varit med om.

Hård och oresonlig

Psykiatern låter både hård och oresonlig när han i stället ställer krav på våldtagna Nora. Om hon lyckas vara självskadefri i sex månader kan han tänka sig att ge henne en kvinnlig terapeut.

– Det är sex månader. När du har skött dig i sex månader kan vi ställa upp på det, säger Gefvert i inspelningen.

Sköta mig? Att jag inte?

– Är självdestruktiv. Det finns inget stöd i att det blir bättre för att man pratar med en kvinna, säger överläkaren.

Det är min känsla, att det känns bättre för mig.

– Då säger jag att om du är självskadefri i sex månader, ska jag köpa en kvinna, säger överläkaren Ola Gefvert.

Socialstyrelsen kritisk

När Daniel Velasco som gjort dokumentären ringer upp Ola Gefvert försvarar överläkaren sitt agerande.

– Om jag skulle hoppa som en slalomåkare efter vad folk vill ha för olika behandlingar, eller olika emotionella personlighetsstörningar, skulle det bli alldeles förtvivlat.

– Patienten stör behandlingen, säger Ola Gefvert.

Genom att kräva en kvinnlig utövare?

– Ja, och enbart för att störa behandlingen, säger överläkaren Gefvert.

Enligt Ekot kritiserar nu socialstyrelsen Ola Gefvert för bemötandet av Nora på den dolda inspelningen.

– Att gå i kamp på det här sättet, och ställa krav och göra värderingar av en individ, är inte rimligt i bemötandet. Man måste lyssna på alla patienter, oavsett vad de har för problematik, säger Anders Mårtensson, psykiater och inspektör på Socialstyrelsen.

Aftonbladet har förgäves sökt Ola Gefvert för en kommentar.

Fotnot: Nora heter egentligen något helt annat. Dokumentären om Nora heter "Den fastspända flickan". Del 2 sänds på söndag 15.03 i P1.