Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Slut med tvångsseperationerna

Publicerad 2012-09-20

Nu är det slut med tvångsseperationerna.

Pensionärsparen får rätt att bo ihop även på äldreboendet

– Det betyder så mycket för oss att vi får bo tillsammans, säger makarna Inga, 83, och Ingemar Lundberg, 85, i Trollhättan.

Aftonbladet har rapporterat om skräckexempel där gifta par tvingats skiljas åt efter 68 år tillsammans. Orsaken har varit att den ena maken behövt vård på ett boende medan den andre ansetts för frisk för ett äldreboende. Så har de fått bo på varsitt håll mot sin vilja.

Kämpat länge

Många har upprörts över den inhumana behandlingen och flera kommuner har sedan Aftonbladet och andra medier rapporterat om fallen infört en pargaranti.

I går fattade riksdagen beslut om en ändring i socialtjänstlagen så att äldre par ska kunna bo tillsammans på äldreboenden.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) har kämpat länge för äldres rätt att bo tillsammans.

– Har man varit gifta i 68 år är det urgrymt att behöva skiljas åt. Äldre är värda lika mycket som andra och måste tas på allvar, säger hon.

Det handlar inte om särskilt många par som ansöker om att bo tillsammans.

– Alla vill inte bo tillsammans, men man måste få välja. Äldre är också individer och ingen stor massa. Det här innebär ingen stor kostnad för kommunerna. Det kostar nog mer att säga nej.

”Hade blivit jobbigt”

Inga och Ingemar Lundberg i Trollhättan firar diamatbröllop i år. Förra året ramlade Inga hemma i köket och bröt armen. Några månader senare bröt hon benet. Då blev det omöjligt för henne att bo kvar hemma. Hon måste flytta till ett särskilt boende. Men skulle hon behöva flytta ensam? Ingemar var ju fortfarande frisk.

Han minns den tryckande oron.

– Jag visste inte hur jag skulle klara att vara utan henne. Det hade blivit väldigt jobbigt.

Beskedet om en servicelägenhet på två rum och kök – med tillgång till personal dygnet runt – var en stor lättnad för paret. Trollhättans kommun hade redan infört en parboendegaranti. I april flyttade paret Lundberg in.

– Så bra vi trivs här. Jag mår mycket bättre och kan gå igen. De sa att jag aldrig skulle kunna det igen, men det gör jag, säger Inga med klar röst.

”Fantastiskt bra”

Lägenheten ligger på nedre botten med två uteplatser. Utanför finns en grön och härlig park där de suttit mycket i sommar.

Och katten Maja har de fått ta med sig till sina nya bostad.

Vad tycker de då om den nya lagen som ger äldre par rätt att bo ihop?

– Fantastiskt bra.

Den nya lagen gäller om man levt tillsammans en längre tid och om det kan anses ingå i en skälig levnadsnivå att bo tillsammans. Reglerna träder i kraft den 1 november i år.