17-åring åt giftsvamp

Publicerad 2012-09-17

Vårdas på sjukhus

Toppig giftspindling Hatt rödbrun. Ofta toppig. Skivor rödbruna. Foten rödbrun med gula sicksack-band. Uppsök läkare om du fått i dig svampen! Symtom på förgiftning (trötthet, huvudvärk, törst och muskelsmärtor) uppstår först efter cirka 3–7 dagar.

Den 17-åriga pojken var ute på en skogspromenad och plockade en svamp som han trodde var en kantarell.

Han tog en smakbit av svampen – som visade sig vara en toppig giftspindling – och har vårdats på sjukhus sedan i fredags.

– De växer i samma miljö och är ungefär lika stora, säger svampexperten Michael Krikorev.

17-åringen trodde att han hade plockat en trattkantarell, rapporterar SVT Jönköpingsnytt. Han tog en smakbit av svampen – som visade sig vara en toppig giftspindling och inte en trattkantarell.

Riskerar njurskador

Pojken vårdas sedan i fredags för allvarlig svampförgiftning på sjukhuset i Jönköping. Enligt uppgifter till SVT är han på bättringsvägen, men riskerar att drabbas av bestående njurskador efter giftsvampen.

Enligt svampexperten Michael Krikorev är den toppiga giftspindlingen och trattkantarellen inte särskilt lika till utseendet.

– Giftspindningen är toppig, rödbrun och har skivor på undersidan. Kantarellen är ihålig och har som en liten navel i mitten. Den har inte skivor på undersidan utan åsar som ser ut som ådror. Dessutom är den inte rödbrun, utan brun med en gul fot.

Vanligt med förväxling

Enligt Michael Krikorev verkar det ändå vara vanligt att de två svamparna förväxlas med varandra.

– De växer i samma miljö och är ungefär lika stora, så jag tror att det vanligaste är att man råkar få med sig en giftspindling av misstag när man plockar kantareller, säger Michael Krikorev.