Kungaparet tvingades fly

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-24

På några sekunder förvandlades kungaparets besök i kongressen i Brasília till kaos.

Hundratals demonstranter stormande mot byggnaden.

Kungaparet tvingades fly ut bakvägen.

Andra dagen på det fyra dagar långa statsbesöket i Brasilien hamnade kungen och drottningen plötsligt mitt i en stor och kaosartad demonstration.

Kungaparet stod inne i kongressbyggnaden i huvudstaden Brasília och samtalade med talmannen i senaten när hundratals demonstranter plötsligt kom stormande över den stora gräsmattan utanför mot en stor damm.

"Sjöng och skrek"

– Jag stod ganska nära kungaparet och plötsligt hör jag skrik och när jag tittar ut ser jag 300–400 personer komma rusande på bara några sekunder. De ropade och skrek, det var riktiga kravaller och de kom ända fram till kortegebilarna som stod utanför, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter som befinner sig på plats.

– Studenterna var inte våldsamma, de sjöng och skrek.

Medan vakter bildade en mur mellan demonstranterna och kortegebilarna utanför kongressen fick kungaparet föras ut via en bakväg.

– Allt gick så fort. Kungaparet tittade förvånat ut mot det som hände. Sedan sprang de flesta journalister ut och kungaparet fördes ut bakvägen. Bilarna i kortegen var tomma när de åkte därifrån.

Vill ha pengar till utbildning

Händelsen inträffade strax före 10.30 lokal tid, 14.30 svensk tid.

Enligt Aftonbladets reporter är det Lärarförbundet i Brasilien som står bakom demonstrationen. De vill att pengar från de stora oljefyndigheter som har hittats i Brasilien ska läggas på utbildning.

– Man har hittat ganska stora oljefyndigheter och räknar med att stora pengar ska komma från det. Klasskillnaderna här är enorma, säger Jenny Alexandersson, som nu befinner sig i Högsta domstolen dit kungaparet väntas för att fortsätta besöksdagen.