Toryledaren Cameron ny premiärminister

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-11

Liberaldemokraternas Nick Clegg vice premiärminster

Konservative David Cameron godkänns av drottning Elizabeth II som ny premiärminister. Liberaldemokraternas Nick Clegg blir vice premiärminister.

Labourledaren Gordon Brown har avgått och Storbritanniens nye premiärminister David Cameron rivstartar sin regeringsbildning.

Konservativa Tories och Liberaldemokraterna kommer nu att styra landet tillsammans.

Storbritanniens nye konservative premiärminister David Cameron, 43, rivstartade på tisdagskvällen med att utse regeringens inre kärna.

Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg blir vice premiärminister.

Ny utrikesminister blir Tories förre partiledare, EU-skeptiske William Hague, medan partiets talesman i ekonomiska frågor, George Osborne, blir finansminister, skriver TT.

Grattas av vännen Reinfeldt

USA:s president Barack Obama ringde och gratulerade och bjöd in Cameron till Washington i juli.

Även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt grattade.

– Jag räknar honom som en personlig vän och en nära allierad i det förnyelsearbete som vi har bedrivit parallellt under åren i våra respektive partier. Hans förändringsarbete har lagt grunden för Tories framgångar och under hans ledarskap har en full koalitionsregering möjliggjorts, sa Reinfeldt i ett skriftligt uttalande enligt TT.

Tackade Brown

Efter att Toryledaren David Cameron besökt drottning Elizabeth II strax efter klockan 21.30 svensk tid anlände han med hustrun Samantha till Downing Street nummer 10.

Inför den samlade pressen började han med att tacka Gordon Brown för de insatser han har gjort för Storbritannien.

Sedan talade han om landets djupa ekonomiska och sociala problem och gjorde klart att efter 13 år av Labour vid makten blir det nu en koalitionsregering mellan Tories och Liberaldemokraterna.

– Jag tror det är det rätta sättet att ge det här landet den starka och stabila regering som vi så innerligt behöver. Nick Clegg och jag vill lägga partipolitiska skillnader åt sidan och jobba hårt för det bästa för allmänheten och nationen, sa David Cameron.

"Har älskat jobbet"

Drygt en timme tidigare stod Gordon Brown, 59, tillsammans med sin hustru Sarah framför samma svarta dörr för att annonsera sin avgång.

– Jag önskar nästa premiärminister lycka till när han gör viktiga val inför framtiden, sa Brown.

Han avgår även som ledare för Labour och Harriet Harman tar över tills vidare.

I sitt tal sa Gordon Brown att han har älskat jobbet som premiärminister:

– Inte för dess prestige, titlar och ceremonier, som jag inte alls tycker om, utan för dess potential att göra landet jag älskar mer rättvist, mer tolerant, grönare och mer demokratiskt – helt enkelt ett bättre Storbritannien.

Han sa att det har varit ett privilegium att tjäna sitt land.

– Jag har alltid strävat efter att göra mitt bästa för Storbritannien, dess värderingar och dess folk.

Gordon Brown tackade sina ministrar, parlamentet och sin familj.

Tog på sig skulden

– Framför allt vill jag tacka Sarah för hennes stöd och kärlek och hennes insats för vårt land. Jag vill också tacka våra söner John och Fraser för den kärlek och glädje de fyller våra liv med, sa han.

Med ett "Thank you and goodbye", gick han med sin fru och sina två söner till den väntande bilen som tog dem till Buckingham palace för att lämna över avskedsansökan till drottningen.

Gordon Brown fortsatte sedan till Labours partihögkvarter där han togs emot med jubel, applåder och handskakningar.

I ett tal till partikamraterna tog Brown på sig skulden för valförlusten.

– Jag måste ta på mig ett personligt ansvar. Jag vill ge partiet bästa möjliga förutsättningar inför framtiden och jag önskar min efterträdare all framgång, sa han.

Parlamentsvalet i Storbritannien hölls i torsdags, och gav inget parti egen majoritet.

ANNONS