Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Beskedet: Plocka upp efter din hund – annars tas den ifrån dig

Publicerad 2018-11-02

Ser du inte efter din fyrbente vän så riskerar du att få hunden konfiskerad – så lyder tongångarna på vissa håll Kina där man vill ta i med hårdhandskarna mot slarviga hundägare.

Städer i Kina planerar att lansera ett poängsystem för hundägare där den som inte plockar upp bajs efter sin hund kan åka på att betala böter – eller ännu värre, få sin hund beslagtagen, skriver The Telegraph.

Systemet går ut på att man måste registrera sin hund, dessutom är man endast tillåten att äga en. Hundarna får en QR-kod, som är scanningsbar, på sitt halsband och man börjar med tolv poäng. Därefter förlorar man poäng om man inte sköter sin hund på rätt sätt – det vill säga att man går med hunden utan koppel eller struntar i att plocka upp bajs, för att nämna två exempel, skriver The Telegraph.

Hundar får heller inte leka i offentliga fontäner och de är portade från platser som till exempel skolor, sjukhus, parker, gym, shoppingcenter och hotellrestauranger. Om man gör flera överträdelser kan man förlora upp till sex poäng på en gång om man har otur. Men man kan även tjäna ihop poäng om man uppvisar bra beteende, som att volontärarbeta på kennlar.

Om man inte följer reglerna som hundägare kan det ge konsekvenser.

Förlorar man alla tolv poäng så betyder det hej då till sin fyrbenta vän. Det går dock att få tillbaka sin hund, om man kan klara av ett prov i ansvarsfullt djurägande.

Systemet finns redan i provinshuvudstaden Jinan i östra Kina. Enligt den lokala polisen har klagomål gällande hundar sjunkit sedan det infördes förra året. Sammanlagt ska 1 430 hundägare fått böter. Av dessa var det 122 ägare som förlorade alla tolv poängen och blev därmed av med sina hundar. De har dock lyckats klara av provet och har fått sina djur tillbaka, skriver The Telegraph.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln