Kontroversiella Project 2025 huvudvärk för Trump

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2024-07-21 08.29

Demonstration mot Project 2025 i Washington den 27 januari i år.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tar avstånd från Project 2025 – en ultrakonservativ och omtalad plan för att förändra styret av USA.

Demokraterna har i sin tur gjort planen till ett huvudnummer i sin valkampanj.

Avskeda tiotusentals opolitiska tjänstemän och ersätt dem med personer lojala med Republikanerna. Stärk presidentens makt kraftigt. Inskränk rätten till abort ytterligare.

Det är några förslag i Project 2025, en 900 sidor lång handlingsplan för vad Trump ska göra om han vinner valet i november. Bakom planen står konservativa Heritage foundation.

– Det är en av de mest inflytelserika tankesmedjorna i USA, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Den har gått från att fokusera på bevarande av traditionella värden och institutioner till att förespråka ett slags kristen högernationalism.

”Revolution”

I Trumplägret finns en oro för att de mer extrema förslagen ska skrämma bort osäkra väljare. Trump har tagit avstånd från Project 2025 och hävdat att han inte vet något om planen eller personerna bakom den.

Detta efter att Heritage foundations ordförande Kevin Roberts gjort ett kritiserat uttalande om att USA är ”mitt i en andra amerikansk revolution, som kommer att vara oblodig om vänstern låter den vara det.”

Samtidigt har minst 140 personer som arbetade inom Trumps förra regering varit inblandade i Project 2025, enligt CNN. På en konferens anordnad av Heritage foundation 2022 hyllade Trump tankesmedjan och sade att den ”kommer att skapa grunden och detaljplaner för exakt vad vår rörelse kommer att göra.”

Nära band

Även Trumps vicepresidentkandidat J D Vance har nära band till tankesmedjan.

– Om plattformen skulle genomföras av en ny regering skulle det innebära en dramatisk omsvängning av hela det amerikanska samhället i högerradikal riktning, säger Åsard.

– Men det förutsätter ju att Trump vinner valet och får med sig kongressen på sina reformer.

Demokraterna ser Project 2025 som ett äss i rockärmen för president Joe Bidens haltande valkampanj och planerar en omfattande kampanj på temat.

– Demokraterna kommer lyfta fram extrema förslag i det där dokumentet och peka på att så här kommer det att bli om Trump kommer till makten.

Särskilt kontroversiell är idén att byta ut tjänstemän mot republikanska lojalister, vilket ska göra det lättare för Trump att få igenom sin politik utan hinder. Demokraterna menar att det innebär en politisering av myndigheterna och ett hot mot demokratin.

– Kritiker menar att förvaltningen skulle bli som en knähund till Trump.