Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Instagrams krisdrag – ungdomskonton

Uppdaterad 16.13 | Publicerad 14.52

Instagram inför ungdomskonton.

Instagram inför ungdomskonton – för personer under 18 år.

Notiser kommer blockas på nätterna, föräldrar kommer få tillgång till meddelanden och kontona blir privata.

– Vi har bestämt oss för att fokusera på vad föräldrarna tycker, eftersom de bäst vad som är lämpligt för deras barn, säger vd:n Adam Mosseri.

Inom bara några veckor kommer appen Instagram att förändras för användare under 18 år.

De nya funktionerna och reglerna presenterades av företaget Meta under tisdagen – efter flera års kritik från myndigheter och föräldrar till användare som är barn och tonåringar.

– Vi har bestämt oss för att fokusera på vad föräldrar tycker eftersom de vet bättre vad som är lämpligt för deras barn än något teknikföretag, vilket företag som helst, senatorer, beslutsfattare eller tillsynsmyndigheter, säger vd:n Adam Mosseri, enligt New York Times.

Offentliga konton blir privata

De nya förändringarna innebär att:

  • Användare under 18 år automatiskt få offentliga konton omgjorda till privata konton. På så sätt kommer användaren själv få godkänna vem som följer, likear bilder och skickar meddelande till dem i appen.
  • Vårdnadshavare kommer även kunna få tillgång till vem och vilka meddelanden som ungdomskontona skickar.
  • Dessutom kommer Instagram att stänga av notiserna för ungdomskonton mellan 22:00 och 07:00.

Enligt företaget är målet att Instagram varken ska påverka ungdomars sömn, möjliggöra att förövare kan ta olämplig kontakt med ungdomar eller vara en plattform för mobbning online.

Ansiktsscanning

Beskedet kommer efter att företaget Meta, som äger Instagram, under flera år kritiserats för att inte ha tagit tillräckligt med ansvar för sina användare som är barn, rapporterar New York Times.

Men bara timmar efter beskedet kom ny kritik mot appens ungdomskonton från experter, rapporterar tidningen.

Bland annat menar experterna att ungdomar kan ljuga om sin ålder i appen – vilket Instagram uppger att företaget vill förhindra.

Därför ska riktlinjer och åtgärder tas fram. Ett alternativ som presenteras är att användare ska få skicka in video på sitt ansikte när det skapar ett nytt konto – och genom att scanna ansiktet ska användarens ålder analyseras.

Instagrams vd Adam Mosseri.

Följ ämnen i artikeln