Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rekordkosmonauten hemma igen

TT

Publicerad 2024-09-23 21.57

Oleg Kononenko har återvänt efter 374 dagar ombord på ISS. Den 60-årige kosmonauten slår rekord då han under fem resor sammanlagt varit i rymden i 1 111 dagar.

Rekordet över längst tid i rymden har nu slagits med råge av ryske kosmonauten Kononenko med sammanlagt 1 111 dagar i rymden.

Nu är han hemma igen.

Två kosmonauter och en astronaut återvände till jorden på måndagen efter att ha varit mycket länge på Internationella rymdstationen ISS.

Ryssarna Oleg Kononenko och Nikolaj Tjub har befunnit sig i rymden i 374 dagar i sträck. Den 60-årige Kononenko slog dessutom ytterligare ett rekord; att ha samlat på sig mest rymddagar av alla astronauter, kosmonauter och taikonauter i världen.

Kononenko har varit i rymden i 1 111 dagar – eller precis över tre år – under fem resor.

Det tidigare rekordet hade Gennadij Padalka, som gjorde flera resor med ISS och den ryska stationen Mir.

De två ryssarna fick sällskap hem av amerikanskan Tracy Dyson under färden i den ryska rymdkapseln Sojuz MS-25. Landningen gick bra i Kazakstans vidsträckta stäpp.

Rekordet för längst obruten tid i rymden innehas fortfarande av kosmonauten Valeri Poljakov, som stannade på den ryska rymdstationen Mir i 438 dagar 1994-95.

Rymdstationen ISS – stor som en fotbollsplan och med en bana 40 mil över jordytan – skiljer sig från konflikterna på jorden då ryssar där samarbetar med amerikaner.