Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

“Vården har hamnat i en negativ spiral”

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-06-03

Att cirka 13 000 anställda lämnat hälso- och sjukvården förvånar det inte Emma Brulin, docent i arbetsmedicin vid Karolinska institutet.

Hon lämnade jobbet som sjuksköterska på grund av arbetsmiljön. Nu forskar hon på stress och utbrändhet bland vårdpersonal och är övertygad om att arbetsmiljön måste förändras.

När Nationella vårdkompetensrådet presenterar sin rapport om att omkring 13 000 lämnat hälso- och sjukvården förvånar det inte Emma Brulin, docent i arbetsmedicin vid Karolinska institutet. Hon leder flera forskningsprojekt om hur läkare, sjuksköterskor och undersköterskor upplever sin arbetsmiljö.

– Våra studier visar att det är en hög andel både sjuksköterskor och läkare som funderar på att lämna yrket och hur många som faktiskt gör det.

Bristande ledarskap

I en av de senaste undersökningarna svarade 16 procent av sjuksköterskorna att de flera gånger i veckan funderar på att lämna yrket. Arbetsbelastningen är en av de faktorer som återkommer som en orsak. En hög andel av personal inom hälso- och sjukvården upplever stressrelaterad ohälsa. Emma Brulin pekar ut bristande ledarskap som en viktig faktor.

– Chefer i vården är ansvariga för väldigt många och har lite mandat att göra förändringar. Om läget ska förändras måste cheferna få bättre förutsättningar, säger hon.

Emma Brulin vet vad hon talar om. Hon är själv utbildad sjuksköterska men lämnade yrket efter några år.

– Anledningarna att jag inte fixade det var de som ofta lyfts fram – skiftarbete, hög arbetsbelastning och mycket administrativt arbete.

Definiera attraktivt

Nationella vårdkompetensrådet har i sin rapport lämnat flera förslag på hur regioner och kommuner ska få fler att stanna kvar inom hälso- och sjukvården. Där lyfts möjligheten till fortbildning och kompetensutveckling fram som en avgörande del.

– Den bilden delar jag, men det är något som det har pratats om väldigt länge. Vi har hamnat i en negativ spiral med hög arbetsbelastning och den måste brytas.

Det pratas mycket om att skapa en attraktiv arbetsplats för sjuksköterskor och läkare. I en nystartad studie ska Emma Brulin och forskarkollegor ta reda på vad det faktiskt innebär – både för vårdpersonalen och för arbetsgivaren.

– Vi misstänker att det finns en mismatch om vad det är så vi vill undersöka hur det ligger till. Vet man vad som efterfrågas blir det lättare att skapa en attraktiv arbetsmiljö.