Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Domstol: Presidentutmanaren ska gripas

TT-AP

Publicerad 2024-09-03 01.07

Edmundo González under en demonstration i Caracas i juli.

Venezuelanska myndigheter har fått klartecken från en domstol för en begäran om att gripa oppositionens presidentkandidat Edmundo González.

Beskedet kommer drygt en månad efter det omtvistade presidentvalet, vilket både oppositionen och den sittande presidenten Nicolás Maduro säger sig ha vunnit.

Åklagaren listar flera olika anklagelser mot González i sin ansökan om en arresteringsorder: Bland annat konspiration, förfalskning av dokument och orättfärdigt maktövertagande.

Begäran kommer efter att oppositionskandidaten underlåtit att dyka upp tre gånger för att svara på frågor från Venezuelas statsåklagare Tarek William Saab, i en brottsutredning som rör valresultatet. Statsåklagaren betraktas allmänt som allierad med Maduro.

Edmundo González har, liksom oppositionens andra ledare María Corina Machado, till stor del levt gömd sedan strax efter valet av rädsla för att gripas. Han har ifrågasatt det han menar är brist på rättsliga garantier hos åklagarna, och anklagat Saab för att ha en politisk agenda och ha bestämt sig för skuld i förväg.

María Corina Machado skriver på X att Maduros regering har tappat kontakten med verkligheten.

”Genom att hota den valde presidenten lyckas de bara ena oss mer och öka stödet från venezuelaner och världen för Edmundo González”, skriver hon.

Maduro kommenterade det hela i sitt veckoliga tv-program.

– Ingen i det här landet står över lagen, över institutionerna, sade han.