Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Så klarar sig bin från sockerchock

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-08-27 05.30

Ett bi på väg mot en körsbärsblomma. Utan blodsockerchock. Arkivbild.

Socker, socker och idel socker. Honungsbin livnär sig i princip bara på föda med väldigt högt sockerinnehåll. Trots det lyckas de hålla blodsockret under kontroll. Nu har forskare undersökt varför.

Hemligheten tycks ligga i bakteriefloran i binas magar. Bakterierna hjälper nämligen till att reglera binas blodsockernivåer. Nu har forskare i Kina studerat detta i detalj och kunnat kartlägga hur det sker.

För trots att honungsbin får i sig socker upp till 60 procent av sin kroppsvikt, så är det enligt forskarna sällan de utvecklar någon form av metabola sjukdomar, som till exempel diabetesliknande tillstånd.

När forskarna förändrade mag-tarmfloran hos vissa bin förändrades ämnesomsättningen. Forskarna såg att hos bin med försvagad bakterieflora påverkades de gener som styr ett visst hormon. Det handlar om det som kallas insulinliknande peptid.

Dessa bin började också utveckla det som forskarna liknar vid diabetes typ 1 hos människor. Bland annat fick de högre blodsocker och förändringar i ämnesomsättning och fettinlagring.

Forskarna, som publicerat sin fynd i den vetenskapliga tidskriften PNAS, identifierade särskilt en sorts bakterier, Lactobacillus Firm-5, som avgörande.

“Kartläggningen bidrar till att visa samspelet mellan mag-tarmfloran och metabolismen hos honungsbin”, skriver de i en kommentar.