Miljöaktivister i Kambodja döms till fängelse

TT-AFP

Publicerad 2024-07-02 18.32

Miljöaktivister protesterade utanför domstolen som dömde tio personer till fängelse för miljöaktivism.

En domstol i Kambodja har dömt tio miljöaktivister till mellan sex och åtta års fängelse.

”Dagens beslut är ytterligare ett förkrossande slag mot Kambodjas civilsamhälle”, säger Amnesty Internationals Montse Ferrer i ett uttalande.

Aktivisterna – som representerar Mother Nature, en av Kambodjas få miljöorganisationer – förnekar anklagelserna om att de skulle ha konspirerat mot staten och anser att åtalen är politiskt motiverade.

Tre av aktivisterna, inklusive medgrundaren, spanjoren Alejandro Gonzalez-Davidson som 2015 deporterades från Kambodja, dömdes till åtta års fängelse för konspiration mot staten och för att ha förolämpat kungen.

Fördömanden kommer även från Sverigebaserade Right Livelihood som i fjol tilldelade Mother Nature ett pris som organisationen inte fick lov för att motta i Sverige.

”Denna situation belyser det akuta behovet av ett större skydd för miljöaktivister och deras rätt till fredlig protest”, säger organisationen i ett uttalande.

Anklagelserna mot aktivisterna handlar om händelser under åren 2012–2021 bland annat illegal avverkning och förstörelse av nationella naturresurser. Några av de dömda har fängslats även tidigare.