Tiotusentals afghaner väntar ännu på besked

TT-AFP

Publicerad 2024-07-11 14.22

Burkaklädda afghanska kvinnor i ett område med mestadels afghansk befolkning i Karachi, Pakistan. Bild från januari.

Omkring 44 000 afghaner är fortsatt kvar i limbo i Pakistan nästan tre år efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan. De väntar på att få asyl till olika västländer som de blivit lovade att få komma till.

Många av de afghaner som utlovats omplacering utomlands hade kopplingar till den utlandsstödda regeringen och är rädda för repressalier från talibanska myndigheter.

De flesta länder stängde sina ambassader när Kabul föll i augusti 2021. Många afghanska migranter blev kvar i grannlandet Pakistan medan ambassader i Islamabad behandlade deras visumärenden.

Omkring 9 000 afghaner bosatta i Pakistan har accepterats av Australien, liksom 6 000 av Kanada, 3 000 av Tyskland och 1 000 av Storbritannien – men de flesta väntar ännu på att få komma iväg till respektive länder.

– Vi har uppmanat dem att påskynda processen för godkännande och utfärdande av visum för dessa länder, för dessa individer, så att de kan omplaceras så snart som möjligt, säger Pakistans utrikesministers talesperson Mumtaz Zahra Baloc på en pressträff.

Omkring 600 000 afghaner flydde till Pakistan när den extremislamistiska talibanrörelsen tog tillbaka makten i Afghanistan 2021.