Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Storbrand i Kalifornien inte under kontroll

TT-AP

Publicerad 06.05

Den okontrollerade skogsbranden öster om Los Angeles är fortfarande inte under kontroll – och brant terräng försvårar släckningen.

Samtidigt har minst 30 byggnader förstörts i en annan brand längre norrut.

En tjock filt av mörk brandrök ligger över hela området.

Branden, som är omkring 7 000 hektar stor, startade i torsdags och rasar ännu i nationalparken San Bernardino. Över 600 brandmän kämpar mot lågorna som hotar över 35 000 byggnader.

Elden brann så intensivt i helgen att den skapade sitt eget åskvädersliknande vädersystem, enligt USA:s meteorologiska organisation National weather service. Det riskerar att leda till hårda vindbyar och blixtnedslag – vilket ytterligare kan förvärra läget.

Brandmännen kämpar redan i den branta terrängen, vilket gör det svårare att få lågorna under kontroll. Myndigheterna har beordrat evakuering av flera närliggande orter.

– Risken att förlora vårt hem och allt vi arbetat så hårt för är skrämmande, säger Joseph Escobedo, som bor i Angelus Oaks utanför Los Angeles, till AP.

Han och hans familj var några av de få kvarstående som ännu inte evakuerat på söndagseftermiddagen, lokal tid.

– Det är svårt att åka härifrån och inte veta om vi kommer att kunna komma tillbaka, säger Escobedo medan han och familjen packar ihop det viktigaste för att fly lågorna och brandröken.

Samtidigt tvingades omkring 4 000 människor evakuera sina hem i Clearlake, 117 kilometer norr om San Francisco, efter att en liten skogsbrand som startade på söndagseftermiddagen spridit sig. Omkring 30 hem och kommersiella byggnader hade då fattat eld.