Tidigare partitoppen om SD-raset i EU-valet: ”Ingen sund reaktion”

Publicerad 2024-06-10

Sverigedemokraternas negativa kampanjande och partiets hårda angrepp mot medier var en strategisk miss.

Det anser före detta SD-toppen Paula Bieler Eriksson, som särskilt pekar på Jimmie Åkessons tal efter Kalla faktas granskning av partiets ”trollkonton”.

– Det är ett svaghetstecken, säger hon.

EU-parlamentsvalet ser ut att ha blivit ett fiasko för Sverigedemokraterna.

När Valmyndigheten presenterade sina preliminära siffror på söndagskvällen stod det klart att partiets stöd minskar för första gången: från 15,3 procent i EU-valet 2019 till 13,2 procent i årets EU-val.

Partiledningen valde att valspurta genom att slå hårt mot TV4, som i sina granskningar visat att SD använt sig av anonyma konton för att håna och kritisera både oppositionen och samarbetspartierna.

Paula Bieler Eriksson pekar ut flera strategiska missar från sitt gamla parti.

Dagen före valdagen skickade partiet också ut ett sms där man riktade udden mot TV4.

”Låt inte TV4:s påverkansoperation vinna EU-valet.” skrev partiet.

Kritiken: Fokuserade på fel saker

Den tidigare SD-toppen Paula Bieler Eriksson, som bland annat suttit i partiets styrelse och verkställande utskott, tror att strategin bidragit till partiets tillbakagång hos väljarna.

– Om man vill vara ett stort parti och engagera folk så tror inte jag att man gör det genom att inte prata om sin egen politik utan i stället prata om hur alla andra är elaka, kläggiga och dumma mot en.

– I stället för att visa vad man har gjort i EU och framhålla Charlie Weimers så gick man ”all in” på en aggressiv motoffensiv och sedan klagar man på att man inte får prata om sin egen politik, säger hon.

 ”Väljarna vill veta vad de får för sin röst” konstaterar Paula Bieler.

Paula Bieler Eriksson säger vidare att SD:s tidigare kampanjer i EU-val har fokuserat på att ställa ”vanligt folk mot Bryssel” och varit mer positiv och glad än årets kampanj.

– Väljarna vill veta vad de får för sin röst och hur den kommer att vara konstruktiv och leda till förändring. Man röstar inte på någon som bara är arg och säger att det är synd om mig, eller som pekar på hur alla andra beter sig.

Åkesson håller tal på Sverigedemokraternas valvaka efter det

Övergiven Swexit-linje kan ha bidragit

Att partiet har övergett kravet på att Sverige ska lämna EU kan också ha bidragit till viss del, tror Paula Bieler Eriksson.

Hon menar att partiet kunde ha fokuserat mer på att förklara att migrationsfrågan till stor del är en fråga för unionen, och att SD därför behövs i parlamentet.

– I den mån man har lyft fram migrationen så har man inte pratat om varför det måste ske i EU och varför saker måste göras där, säger Paula Bieler Eriksson.

”Valde att spela spelet på fel sätt”

Strax efter att TV4 publicerade sin granskning gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till hårt motangrepp i ett tal där han talade om ”en inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”.

Jimmie Åkessons tal till nationen efter trollfabriksavslöjandet.

Det hårda motangreppet var en miss av partiledningen, anser Paula Bieler Eriksson.

– Det är svårt att förstå den reaktionen. För det är ingen sund reaktion. Jag kan förstå var den kommer ifrån men det är ett svaghetstecken. En bra ledare och ledning för ett land förmår att hålla något slags lugn och stabilitet och värdighet, säger hon.

Jimmie Åkesson och Paula Bieler Eriksson på en presskonferens 2015.

Paula Bieler Eriksson anser att det finns delar av TV4:s granskning som kan kritiseras men hon framhåller att partiledningens reaktion bidrog till att partiets fokus hamnade snett.

– Jag tycker synd om Charlie Weimers och de som förberett sig för en valrörelse med sakfrågor. Man valde att spela spelet på fel sätt.