Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverigedemokraternas tapp i Skåne och Blekinge: ”Kan vara nyttigt för oss”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-10

Skulle man peka ut ett sverigedemokratiskt hjärtland ligger Skåne och Blekinge nära till hands.

Men frågan är hur det står till med kärleken till partiet – som tappar i samtliga 38 kommuner i södra fästet.

– Jag tror det kan vara nyttigt för oss, säger Fredrik Thomasson, ordförande för SD Blekinge.

Krutröken har lagt sig och folk har sagt sitt.

När valresultatet är nära nog färdigräknat kan det konstateras att Sverigedemokraterna för första gången backar i ett val.

Nationellt går man från 15,3 procent i valet 2019 till 13,2 i år.

Visst finns ljusglimtar för partiet, man kan fortfarande räkna sig som näst största parti i Blekinge och tredje största i Skåne.

Men bryter man ner regionerna så syns en dyster trend för partiet:

Sverigedemokraterna backar i varenda kommun i såväl Skåne som Blekinge. I Skåne innebär det en nedgång i samtliga 33 kommuner, och alla fem i Blekinge.

Dystra miner under SD:s valvaka. EU-ledamoten Charlie Weimers i mitten.

Tappar i båda regionerna

I Skåne går man från att ha mönstrat 20,2 procent av väljarna till 16,1 procent. Och i Jimmie Åkessons hemmafäste Blekinge tappar man från 22,5 till runt 19,1 procent.

– Jag har två vägar eller scenarier jag brottas mellan. Det första är att vi missgynnats av att det är ett EU-val och många inte går och röstar, inte ens 50 procent i Blekinge. Jag ställer mig frågan om vi gynnats av att fler hade röstat? säger Fredrik Thomasson, ordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge.

Han fortsätter:

– Det andra sceneriet innebär att vi tappar väljare. Vi har varit med och styrt i regionen och vi vet att man kan ha en tendens att gå tillbaka i en styrande position. Hur ska vi bemöta detta? Hur kan vi nå ut bättre med vad vi vill göra och vår politik.

Behöver se nyktert

Fredrik Thomasson har sett rubriker om att Sverigedemokraterna gör ett katastrofval, en bild han själv inte delar.

– Man behöver se nyktert på det hela. Det gick kanske inte som förväntat, men är det samma sak som att det är ett katastrofval?

Tvärtom tror SD:s ordförande i Blekinge att man kan dra viktiga och nyttiga lärdomar av att för första gången backa i ett val.

– Det kan vara nyttigt för oss om vi ska vara ett stadigt, långvarigt och tryggt parti att man då ska kunna backa och kunna komma tillbaka också. Jag tror det kan vara en nyttig lärdom som jag om ett par veckor kommer att kunna se positivt på, säger Fredrik Thomasson.


ANNONS