Expo: SD sprider vit makt-propaganda via sina trollkonton

SD: Skapats av ”en junior medarbetare”

Publicerad 2024-05-16

På ett kontot ”alexanderbardposting” sprider SD enligt Expo flera videos med vit makt-memen ”White boy summer”.

Tidningen Expo har tittat närmre på de ”trollkonton” från SD:s kommunikationsavdelning som sprider desinformation på sociala medier.

Bland dessa återfinns innehåll som kopplas till vit maktmiljö, enligt Expo.

SD har raderat flertalet klipp, och försvarar sig med att innehållet skapats av ”en junior medarbetare” som inte förstått vilket innehåll han spred.

Nyligen kunde TV4:s Kalla fakta avslöja att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning kontrollerar ett 20-tal sociala medier-konton som sprider desinformation med hjälp av så kallade ”nätkrigare” som arbetar i deras ”trollfabrik”.

Tidningen Expo har gått igenom kontona och menar att flera av dem sprider videoklipp med bland annat vit makt-propaganda och så kallad

ekofascistiskEn ideologi där naturmystik ihop med rasideologi och radikalnationalism. Ett exempel på figurer som används är Mumintrollet. memekultur.

På ett av kontona – ”mememumriken” – finns enligt Expo bland annat klipp där politiska motståndare förlöjligas, men också som hyllar terroristen Theodore Kaczynski, mer känd som Unabombaren.

Ytterligare ett inlägg om ”White boy summer”.

Hyllar fascister och nazister

Expo skriver även att den italienska fascistiska ideologen Julius Evola hyllas.

På ett annat av kontona ”alexanderbardposting” sprider SD enligt Expo flera videos med vit makt-memen ”White boy summer”, som enligt tidningen började användas i den amerikanska rasideologiska miljön under 2021.

I en av videorna medverkar även högerextremisten John Doyle som talat nedsättande om icke-vita och homosexuella och i ett annat återfinns den amerikanska nazisten Nick Fuentes, som tidigare sagt att han ”älskar Hitler” och vill att USA ”rensas på judar”.

Maria Darwish har forskat på ekofascistisk digital propaganda och säger till Expo att hon känner igen utformningen av klippen från den politiska miljö hon studerat.

– De klippen jag har sett som ni skickat till mig innehåller sådana budskap, en slags nordisk variant av det, säger hon till tidningen.

Kontot ”mememumriken” där politiska motståndare förlöjligas.

SD: ”En junior medarbetare”

Hon konstaterar vidare att Kalla faktas granskning blottlagt att SD sprider propaganda långt grövre än hon föreställt sig.

– Det är mycket mer explicit och grovt innehåll än det som jag tidigare associerat med Sverigedemokraterna, säger hon.

Under onsdagen raderades dock flera av klippen, skriver Expo.

I ett mejl till Expo skriver SD:s pressavdelning att de klipp som raderats har tagits bort efter att innehållet flaggats av Tiktok på grund av anmälningar mot kontot.

Vidare skriver presstjänsten att inläggen skapats av ”en junior medarbetare” som inte ska ha förstått vilket innehåll han spred.

Pressavdelningen utvecklar det för Aftonbladet i ett mejl:

”Memekulturer kan vara svåra att förstå och det är inte alltid tydligt för den enskilde var olika Tiktok-trender kommer ifrån. Här har en junior anställd försökt locka följare till sin kanal genom att kapitalisera på en meme-trend som han själv inte förstod”.

Man skriver även att ”klippen togs bort när Tiktok flaggade dem för honom efter anmälningar mot kontot”.