Plast på stränder ner 80 procent efter avgift

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-07-30 04.00

Plastflaskor och annat skräp vid Themsen i London. Arkivbild.

Mängden plastpåsar på brittiska stränder har minskat 80 procent. Framgången kommer efter att avgifter införts de senaste 15 åren.

Det är organisationen MCS (Marine Conservation Society) som i samband med strandstädningsdagar räknar skräpet, skriver The Guardian. I den senaste rapporten hittades en påse per 100 meter kustlinje, vilket kan jämföras med fem påsar på motsvarande sträcka 2014.

MCS knyter siffrorna till de avgifter på påsar som butiker tvingades börja ta via nya lagar i olika delar av landet åren 2011–2015.

– Det är härligt att se att politik mot engångsplast, såsom bärkassar, fungerar, säger Lizzie Price vid MCS till The Guardian.

Men organisationen hittar fortfarande plastskräp på 97 procent av kustlinjerna, och manar myndigheterna att skynda på pantprogram och andra åtgärder mot engångsplast.

Sverige införde en liknande plastpåseskatt 2020 och enligt Naturvårdsverket bidrog den stort till en kraftig minskning av användningen av plastpåsar redan 2021. Minskningen har hållit i sig, användningen klarar de mål som EU satt upp och beslut har tagits om att slopa skatten i höst.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln