Kvinna frias för gängmord – men döms för försök

TT

Uppdaterad 11.38 | Publicerad 11.09

En 17-årig pojke, sköts till döds i närheten av en spårvagnsstation. Bilder från polisens förundersökning.

En 20-årig kvinna döms till tolv års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Hon frias samtidigt för mordet på en 17-årig pojke, meddelar Norrköpings tingsrätt.

Hon var den första kvinnan i Sverige som åtalats som skytt i ett gängmord.

Kvinnan hade stämt träff med tonårspojken i stadsdelen Marielund för att köpa ett par hörlurar. Hon nekar till mord och hävdar att hon stämt träff med pojken och befann sig vid platsen men att någon annan sköt.

För svag bevisning

Advokaten har tidigare sagt att åtalet ska ogillas och att kvinnan är för kort för att kunna ha avlossat ett skott i rät vinkel som träffade det betydligt längre offret i ögat.

Tingsrätten bedömer att ”det inte är ställt utom rimligt tvivel” att det var kvinnan som sköt. Avgörande i bedömningen är att det inte finns några vittnen till själva skjutningen och ingen teknisk bevisning som binder kvinnan till mordet.

Pojkens namn fanns med på en detaljerad lista som spridits över “ovänner” från ett rivaliserande nätverk till det så kallade Kalonätverket i Norrköping.

Skjutningar mot lägenheter

Målet gäller också skjutningar mot två lägenhetsdörrar två novemberkvällar i rad där andra på listan bor. Både vuxna och barn befann sig i lägenheterna.

För den ena skjutningen döms kvinnan för försök till mord och grovt vapenbrott. Hon erkänner att hon höll i vapnet men hade inte uppsåt att skada.

Gällande den andra döms en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för grovt vapenbrott och medhjälp till försök till mord. En 24-årig man döms även till 14 års fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och stämpling till grov mened.

Sedan i maj förra året har det skett ett flertal våldsdåd kopplat till konflikten i Norrköping.